Jaromír Jágr: Ještě ani neskončil a už se dočkal neobvyklé pocty!

Jaromír Jágr 3

Autor: stars24.cz, ČTK

2. listopadu 2021 19:00

V pražském Paláci knih Luxor dnes pokřtili komiksové zpracování osudů Jaromíra Jágra. Kmotrem publikace, v níž hokejista vystupuje jako komiksový superhrdina, se stal sportovní komentátor Michal Dusík.

Spisovatele Lukáše Csicselyho a ilustrátora Vojtěcha Šedu k vytvoření komiksu s názvem Jágr, legenda inspirovala hráčova cesta z Kladna až do nejslavnější hokejové soutěže, kanadsko-americké NHL.

"Osobnost Jaromíra Jágra možná doceníme až za deset nebo patnáct let. To, co dosáhl v hokeji ho zapsalo mezi pět až deset nejlepších hráčů všech dob a lze ho po sportovní stránce významem přirovnat k manželům Zátopkovým nebo Věře Čáslavské," řekl ČTK Dusík.

Jágr se představení knihy osobně nezúčastnil, protože má povinnosti v klubu Rytíři Kladno, za který hraje nejvyšší českou soutěž. Přestože mu 15. února příštího roku bude 50 let, je v současné době se šesti góly a sedmi přihrávkami třetím nejproduktivnějším hráčem svého týmu.

Pro tvůrce komiksu se kluk ze středočeské vesnice Hnidousy stal synonymem splnění amerického snu. Podobně jako jeho dětský hrdina boxer Rocky Balboa se z nuly dostal až na vrchol a jeho cesta na hokejový Olymp se stala metaforou cesty k osobnímu zdokonalení. Jágr z ne vždy nevítaného cizince v NHL postupně dozrál v kapitána týmu Pittsburgh Penguins. Komiks Jágr, legenda je příběhem legendárního hokejisty od jeho narození až po konec angažmá v Pittsburghu.

V úvodu a závěrem každé kapitoly vystupují sportovní komentátoři Andy a Dave, z jejichž rozhovorů se čtenář dozvídá podrobnosti z Jágrova profesionálního a osobního života, i z historie a fungování NHL. "Všechny statistiky jsou skutečné, obrazy skutečností inspirovaní," upozornili autoři.

V knize nechybí bruslařské začátky na šlajfkách na rybníku, výhra Stanley Cupu, získání první Art Ross Trophy pro nejlepšího hráče kanadského bodování či zlatá olympijská medaile z Nagana. Komiks ukazuje i negativní stránky jeho kariéry - počínaje obětovaným dětstvím až po problémy s trenéry a zranění provázející nejlépe placeného českého hokejistu v historii NHL.

Scenárista a spisovatel Csicsely debutoval v roce 2016 novelou Svátek. Je autorem řady knih pro děti, mimo jiné Pan Bartoš, listonoš, Předvečer svatého Mikuláše, Oskare, Plav! nebo Nejkrásnější pohřeb Jana Huga. Csicsely se věnuje tvorbě pro děti i dospělé také ve své scenáristické práci pro rozhlas a film. Loni spolupracoval například na krátkometrážní Hranici nominované na dva České lvy či na eseji o elektronické hudbě Sound is Innocent uvedené na řadě zahraničních festivalů.

Ilustrátor a komiksový tvůrce Vojtěch Šeda patří k současným nejvýraznějším tvářím českého komiksu. Vedle novinových ilustrací se často věnuje tématům z českých dějin. Kniha s jeho ilustracemi 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo získala ocenění Magnesia Litera 2019. Vojtěch Šeda Ilustroval řadu komiksových knih, například Jak se stal Havel prezidentem, Hrdinové, Pražská defenestrace, Hravý průvodce Prahou či Cha cha chá, zasmál se Mordechaj.

Témata: Jaromír Jágr