Prostřelím si hlavu, řekl nejslavnější vozíčkář Česka! A spáchal sebevraždu!

Zdeněk Kirch

Autor: Švandová, stars24.cz

2. května 2018 16:45

Policista Zdeněk Kirch z Karlových Varů byl vášnivý sportovec. Jednoho dne se mu ale obrátil život vzhůru nohami. Při vyjížďce na kole nešikovně spadl a zůstal navždy upoután na invalidní vozík. Přestože bojoval s obrovskými bolestmi snažil se pomáhat lidem s podobným osudem! Jako první se na handbiku účastnil závodu horských kol a sám založil seriál MTB handiCUp. Byl pro mnohé z lidí ikonou.

"Když ty bolesti nebudu moct vydržet, tak vezmu pistoli a prostřelím si hlavu. A je to hotovo," řekl Zdeněk dokumentaristce Dýmákové, která kdysi zaznamenala Zdeňkův osud v rámci svého dokumentu Příběhy lidí. O smutný čin se s veřejností podělila právě ona na svém Facebookovém profilu.

Na vozík byl upoutaný od roku 2009, kdy spadl z cyklistického kola na betonový sloupek a zlomil si páteř. Bojoval dlouhých 10 let, ale bolesti měl takové, že už to dlouho nemohl vydržet. Často přemýšlel nad tím, co bude teď jeho smyslem života, sport miloval. Byla to jediná věc která mu dávala smysl a o tu přišel z minuty na minutu i přesto bojoval a byl velmi silný.

Svůj život často přirovnával k mučení "Je to asi tejden zpátky, jsem si říkal, že můj život už je jenom tortura. To nejvíc pojmenovává to, jak já žiju. To je tortura. Když tady jsem s Vámi, tak je to fajn, bavíme se, ale pořád cejtím, jak mě to bolí. Škubu sebou, pořád to cítím. A ještě je to tak, že když mám podněty v mozku a bavím se s Vámi, tak to mám trochu míň, ta bolest není tak silná. Ale když mozek odpočívá a já nemám vnější podněty, třeba v noci, tak ty bolesti vyplynou. Přes den si zahekáš, přemůžeš to, ale v noci chceš spát, ale stačí málo a nejde to," vysvětlil.

I přes obrovskou podporu rodiny svůj život ukončil, bolesti ho dohnaly až k tomuto smutnému činu. "Obdivovala jsem ho za to, jak se s tím vším rval a věřila jsem, že to zvládne překonat. Nestalo se. Dnes svoje bolesti ukončil nadobro," informovala v pátek autorka známého dokumentu Šmejdi.

Témata: Zdeněk Kirch