Ondřej Sokol se v televizi proslavil dříve, než jste o něm možná slyšeli!

Ondřej Sokol 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. října 2021 19:48

Výraznou osobností české kulturní scény je už delší dobu herec a režisér Ondřej Sokol, který 16. října oslaví padesátiny. Umělecký šéf Činoherního klubu moderoval šest řad televizní show Tvoje tvář má známý hlas, je uznávaným divadelním režisérem, podílel se na oblíbené improvizační Partičce, a proslavil se režírováním pořadů Tele Tele a Mr. GS, ačkoliv v nich zůstával v pozadí a na obrazovce se neobjevoval!

Za sebou má i režijní debut ve filmu - černou komedii Krásno z roku 2014. A příležitostně se věnuje i překladům textů z angličtiny.

Rodák ze Šumperka studoval herectví a režii na DAMU a dokumentární tvorbu na FAMU. Začínal v souboru Městského divadla v Mladé Boleslavi, poté přešel do pražského Činoherního klubu. Po režijním úspěchu s inscenací Osiřelý západ obdržel Cenu Alfréda Radoka 2002 v kategorii Talent roku a Cenu Thálie pro mladého umělce do 33 let.

Sokol si zahrál také v několika filmech: Perfect Days - I ženy mají své dny (nominace na Českého Lva), Krásno či Dvojníci. V roce 2017 se objevil v titulní roli ve filmové trilogii Jana Hřebejka Zahradnictví, která se odehrává na pozadí nejdramatičtějších období minulého století. A rovněž hlavní roli - vojenského prokurátora - si zahrál o rok později v čtyřdílném kriminálním thrilleru České televize s názvem Rédl.

Letos na konci roku bude mít premiéru česko-slovenský snímek V létě ti řeknu, jak se mám, kde Sokol také hraje, stejně jako v dalších dvou připravovaných titulech. Zahrál si také v několika hudebních klipech, například k písni Hany Zagorové Já nemám strach z roku 2019.

V roce 2011 byl Sokol v anketě TýTý vyhlášen osobností televizní zábavy. Je rozvedený, z manželství s Kateřinou Lojdovou má dvě děti, Ester a Adama.

Témata: Ondřej Sokol