Hvězda seriálu Hospoda: Věděli jste, kdy začala Zuzana Bydžovská hrát?

Zuzana Bydžovská

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. října 2021 16:51

Držitelka tří Českých lvů Zuzana Bydžovská, která se narodila 10. října 1961, patří k nejvýraznějším českým herečkám. Na kontě má řadu velkých filmových rolí, popularitu si získala i díky mnoha příležitostem v televizi včetně řady seriálů.

Před kamerou se poprvé objevila už jako jedenáctiletá ve filmu Přijela k nám pouť a od té doby hrála v desítkách filmů. Za zmínku stojí třeba Ten svetr si nesvlíkej, Helimadoe, Učitel tance, Příběhy obyčejného šílenství, Venkovský učitel, Lidice nebo Revival, objevila se i v televizních seriálech Hospoda, Hotel Herbich, Hraběnky nebo Terapie.

Rodačka z Mostu vystudovala pražskou konzervatoř, poté nastoupila do angažmá v Divadle Na zábradlí, v roce 1990 se stala členkou souboru Národního divadla. Po deseti letech na první české scéně se vrátila do Na zábradlí a později odešla na volnou nohu, hrála například v Ungeltu či divadle Kalich.

Dvakrát získala filmovou cenu Český lev za ženský herecký výkon v hlavní roli, a to za role ve filmech Venkovský učitel a Mamas & Papas. Třetího Českého lva má za vedlejší úlohu ve snímku Gympl. V poslední době ztvárnila výraznou roli třeba ve filmu Jan Palach, kde hrála studentovu matku.

Témata: Zuzana Bydžovská