Tuhle krásnou modelku si Petr Janda pozval na křest!

Lea Šteflíčková (Česká miss 2018) 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. září 2021 18:32

Kapela Olympic v těchto dnech vydává reedici svého třetího alba Jedeme, jedeme z roku 1971 a 30. září v Praze pokřtí zatím poslední desku Kaťata. Obě nahrávky od sebe dělí 50 let. Jediným hudebníkem hrajícím na obou je kytarista, zpěvák a skladatel Petr Janda. Na křtu v pražském Paláci Akropolis Olympic také představí videoklip k nové k písni Pádím s textem Aleše Brichty.

ČTK o tom za vydavatelství Supraphon informoval David Landštof. Album Jedeme, jedeme vyšlo na začátku 70. let v době, kdy kapelu opustil spoluzakladatel, baskytarista a textař Pavel Chrastina. Na jeho místo nastoupil Jan Hauser, slova k Jandovým melodiím dodal především Zdeněk Rytíř. Překvapivým hostem byl Jiří Stivín přidávající flétnové a saxofonové pasáže. Největším hitem s alba, které nyní vychází na digitálně, na LP i na CD s osmi bonusy, je Bon soir, mademoiselle Paris.

"Rekonstrukce rozkládacího zabalení byla tentokrát mimořádně složitá, neboť výchozí fotky při šťáře zabavila StB. Překvapením bude vinylový zvuk, letos nově pořízený z původních pásů. Výborným doplňkem je osm bonusů na CD nabízejících alternativní i koncertní verze," uvedl k reedici producent Karel Deniš.

Kmotrem nové desky Kaťata bude ve čtvrtek v pražském Paláci Akropolis modelka Lea Šteflíčková, Česká Miss za rok 2018, které patří dámské pozadí v roztrhaných kalhotách na obalu alba. "Ten obal je opravdu netradiční, má to náboj a zaujme více než fotky kapely, která má v průměru mezi padesáti a sedmdesáti lety," konstatoval Janda.

Album, které provokuje nejen obalem, ale i texty o dívkách a ženách, obrátilo kapelu k tvrdšímu zvuku. Také je prvním s hráčem na klávesové nástroje Pavlem Březinou, který nahradil Jiřího Valentu. "Na naší dlouhé plavbě v rockovém moři jsme deskou Kaťata poměrně hodně otočili kormidlem," podotkl Janda.

Olympic byl založen roku 1962 pod názvem Karkulka (KARlínský KULturní KAbaret) a později přejmenován podle klubu v pražské Spálené ulici. Debutoval v roce 1968 albem Želva považovaným za první českou beatovou dlouhohrající desku. Současnou sestavu Olympiku tvoří Janda, který je ve skupině založené Miloslavem Růžkem od roku 1963, a baskytarista Milan Broum, jenž přišel v roce 1975. V roce 2013 bubeník Martin Vajgl nahradil zemřelého Milana Peroutku. Klávesista Březina přibyl letos na jaře.

Témata: Lea Šteflíčková (Česká miss 2018) Petr Janda