Čtyři roky od sebevraždy Ivety Bartošové (†48): Drsné chvíle, které předcházely její smrti!

4 roky od tragédie v Uhříněvsi 36

Autor: Švandová, stars24.cz

28. dubna 2018 14:48 | Aktualizováno: 28. dubna 2018 20:27

Před čtyřmi lety, 29. dubna 2014 přišla Česká Republika o jednu z nejlepších popových zpěvaček, kterou tato země měla. Iveta Bartošová ukončila svůj život skokem pod vlak v Praze - Uhříněvsi, kde dlouhé roky bydlela.

Podle posledních zpráv ze zpěvaččina soukromého života víme, že trpěla závislostí na alkoholu a lécích. Několik let se s tímto problémem snažila bojovat a navštěvovala různé odborníky. Bohužel to ale Ivetě nepomohlo.

Česká popová hvězda strávila své dětství a dospívání ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde navštěvovala lidovou školu umění. Vyrůstala s dvěma sourozenci, sestrou Ivanou, která je zpěvaččiným dvojčetem a bratrem Lumírem. Ivetin otec Karel byl psychicky labilní a závislý na alkoholu. Měla Iveta stejné problémy v dospělosti právě proto?

Její první úspěch na profesionální dráze ji potkal v roce 1983, kdy zvítězila, v okresním kole pěvecké soutěže Talent v Novém Jičíně. Poté poznala svou první lásku Petra Sepéšiho, se kterým fungovala jak v intimním životě tak i v tom profesionálním. Byly úspěšným pěveckým párem a proslavili se například hity “Knoflíky lásky“ a “Červenám“. Jejich úspěšná spolupráce skončila předčasně 29. Července 1985 tragickou nehodou Petra, který zahynul na železničním přejezdu u Františkových Lázní.

Iveta se rozhodla pro odchod ze světa podobným způsobem a v den s datem 29! Mělo to něco symbolizovat? Chtěla tím někomu snad něco naznačit nebo uctít památku jejího zemřelého partnera? To už se bohužel nedozvíme.

Na jaře roku 1987 začala spolupracovat s orchestrem Ladislava Štaidla, který se na mnoho let stal jejím partnerem a otcem jejího dítěte Artura, kterého porodila v říjnu roku 1996. Po porodu svého syna Artura se Iveta plně soustředila na roli matky a dala si na své profesní dráze pauzu.

Počátkem roku 1997 přijala nabídku Karla Svobody k účinkování v muzikálovém bestselleru Drákula, který byl její první muzikálovou příležitostí. Definitivní návrat na scénu české pop music jí přineslo album “Ve jménu lásky“ z roku 1998. V následujícím roce absolvovala své velké turné. Zpěvačka byla na svém vrcholu!

V závěru roku 2006 popová hvězda ohlásila „tvůrčí pauzu“, byla samý skandál, měla problémy ve svém soukromém životě a snažila se z toho dostat pomocí alkoholu a antidepresiv. Podstoupila léčbu v Psychiatrické léčebně v Kroměříži. Několikrát se pokusila o návrat na hudební scénu, řada pokusů byla úspěšná, ale i přesto se Ivetě vracely její dřívější potíže. Další dlouhodobou léčbu již nepodstoupila.

Pak přišel na řadu další manžel, jimž byl producent a herec Jiří Pomeje. Svatba proběhla v září 2008. Manželství ale dlouho nevydrželo a v roce 2009 se rozpadlo. Zpěvačka měla po rozvodu s Pomejem další vztahy například s Domenicem Marttucim a Josefem Rychtářem za kterého se později také provdala. Na veřejnosti se téměř přestala ukazovat, zrušila dvě turné a média začala spekulovat o jejím zdravotním stavu. Zjistilo se jim, že na tom není moc dobře, špatně artikuluje a je pohublá. Pár dní poté si nakonec vzala život!

Otce Ivety alkohol zabil, mnohokrát mluvila o tom, že nechce dopadnout jako její otec Karel, bohužel ji ale právě alkohol a úzkostlivé stavy dohnaly k tomuto smutnému činu, který spáchala.

Iveto, děkujeme Ti za tvou tvorbu a za to, že se můžeme pyšnit tím, jakou zpěvačku náš národ měl, doufáme, že teď už se cítíš lépe, než ses cítila zde mezi námi.

Témata: Iveta Bartošová výročí sebevražda