Anna Brousková: Dostala cenu pojmenovanou po legendárním dabérovi!

Anna Brousková

Autor: stars24.cz, ČTK

19. září 2021 8:40

Anna Brousková a Aleš Procházka dnes v Přelouči získali ceny za nejlepší ženský a mužský herecký výkon v dabingu. Brousková byla nominována za výkon v roli Charlotty Brontëové ve snímku Očím skryté, Procházka propůjčil svůj hlas postavě Manka ve stejnojmenném snímku.

Porotci, kteří o cenách Františka Filipovského za dabing letos rozhodovali v osmi kategoriích, hodnotili 37 filmů a kolem 90 nominací.

"Epidemie covidu-19 se letošního ročníku příliš nedotkla. Vloni bylo filmů 38, což je obdobné jako nyní. Pro studia je to prestižní záležitost," řekl ČTK Ivan Moravec, místostarosta Přelouče a člen organizačního týmu.

Zvláštní cenu poroty za dětský herecký výkon v dabingu do 15 let věku si letos odnesla Tereza Jirotková za dabing Salky ve filmu Bílý bílý den. Cenu za zvuk dabingu získal snímek Až na měsíc a zvukař Filip Mošner. Ocenění za překlad a úpravu dabovaného audiovizuálního díla bylo uděleno Zuzaně Joskové za překlad filmu Očím skryté.

Uděleny byly i další ceny. Za mimořádné dabingové zpracování audiovizuálního díla ji dostal snímek Na nože v režii Lucie Petry Svobodové. Ocenění za dabingové zpracování televizních nebo filmových snímků animované a dětské tvorby letos vyhrál film Vzhůru za sny a režisér snímku Jiří Balcárek. Za dabingové zpracování televizního seriálu si cenu odnesl seriál Mělas to vědět v režii Martina Veldy.

Cenu Františka Filipovského za dlouhodobé herecké mistrovství v dabingu, kterou uděluje Herecká asociace, získali a do dabingové síně slávy vstoupili Oldřich Vlach, František Němec, Ladislav Frej a Jorga Kotrbová. Ani jeden z nich se nemohl předávání osobně zúčastnit.

Překladatelka Anna Kareninová převzala v Přelouči ocenění za celoživotní mistrovství v oboru překlady a úpravy dialogů. Cenu za celoživotní mistrovství v oboru dabingová režie a úpravy dialogů získala in memoriam Jana Semschová.

Ocenění za nejlepší dabing se v Přelouči, kde se herec František Filipovský narodil, udělují od roku 1995. Minulý rok získali ceny za nejlepší mužský a ženský herecký výkon v dabingu Jan Šťastný a Vanda Hybnerová.

Témata: Anna Brousková