Hana Hegerová (†89): Legendární šansoniérku vyznamenali!

Hana Hegerová 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. září 2021 21:41

Státní cenou vyznamenal dnes předseda slovenské sněmovny Boris Kollár zesnulou zpěvačku Hanu Hegerovou. Rodačka z Bratislavy zemřela letos v březnu. Mezi dalšími oceněnými byli kromě jiných i dramatik Ľubomír Feldek.

Kollár udělil Hegerové in memoriam státní cenu pojmenovanou po představiteli slovenského národního hnutí za Rakousko-Uherska Jozefu Miloslavu Hurbanovi. Ocenění, které je spojeno s finanční odměnou zhruba 28.300 eur (719.000 korun), lze předat za mimořádné zásluhy například o rozvoj demokracie.

Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, zahájila kariéru jako herečka v žilinském divadle. V 60. letech začala zpívat v pražských divadlech Rokoko a Semafor. Proslavily ji zejména charakteristicky interpretované šansony.

Ocenění převzal vnuk Hegerové. „Věřím, že nenapodobitelný hlas a projev zůstane v paměti nejenom nás, ale i příštích generací," řekl.

V roce 2016 tehdejší slovenský prezident Andrej Kiska udělil Hegerové státní vyznamenání Řád Ľudovíta Štúra II. třídy. V říjnu 2014 zase dostala od českého prezidenta Miloše Zemana Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy.

Kromě Hegerové a Feldeka Kollár zmíněnou cenou vyznamenal i infektologa Petera Sabaku, někdejšího velvyslance ve Vatikánu a předsedu Konfederace politických vězňů Slovenska Antona Neuwirtha in memoriam, jakož i představitele protikomunistické křesťanské organizace Biela légia (Bílá legie). Ta působila po druhé světové válce a její zástupce tehdejší komunistický režim pronásledoval.

Udělování státní ceny Jozefa Miloslava Hurbana bylo spolu s další cenou pojmenovanou po někdejším představiteli takzvaného pražského jara v komunistickém Československu Alexanderu Dubčekovi zavedeno na Slovensku zákonem z roku 2017. Kiska pak neuspěl s návrhem, aby ústavní soud zákon o státních cenách zrušil z důvodu že podle ústavy oprávnění předávat vyznamenání a podobná ocenění patří prezidentovi. Možnost udělovat zmíněné státní ceny prosadila vládní koalice tehdejšího premiéra Roberta Fica poté, co Fico kritizoval Kisku za výběr lidí, jimž hlava státu udělila státní vyznamenání.

Témata: Hana Hegerová