Zemřel Ladislav Lubina (†54), olympijský medailista, hokejový reprezentant a trenér!

Ladislav Lubina

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. září 2021 11:51

Bývalý hokejový reprezentant a trenér Ladislav Lubina podlehl v 54 letech rakovině mozku. Byl držitelem bronzu ze zimních olympijských her v Albertville 1992 a tří medailí stejné hodnoty z mistrovství světa, který vybojoval ligový titul s Pardubicemi.

Kromě Pardubic Lubina krátce působil také v Dukle Jihlava a v Třinci, zahrál si i ve Finsku, Německu a Švýcarsku. S 910 ligovými zápasy byl dlouho rekordmanem české nejvyšší soutěže, v sezoně 1990/91 byl s 41 góly nejlepším střelcem ligy. Za reprezentaci odehrál 121 utkání a vstřelil 26 branek.

Po ukončení hráčské kariéry přešel Lubina na trenérskou dráhu, v extralize vystřídal Pardubice, Brno a Slavii Praha. S Pardubicemi slavil v roce 2012 titul jako asistent trenéra.

Vedl i Nové Zámky na Slovensku či Pavlodar v Kazachstánu, v českých nižších soutěžích trénoval Trutnov, Dvůr Králové a naposledy Prostějov.

V červenci 2008 způsobil dopravní nehodu, při níž zahynul otec fotbalisty Vratislava Lokvence. Lubina z místa nehody utekl, za více než šest hodin se přihlásil na policii.

V květnu 2009 byl za nehodu, útěk od nehody a neposkytnutí pomoci odsouzen na dva roky podmíněně. O úmrtí informoval denik.cz.

Témata: Ladislav Lubina