Marek Daniel alias "Tonda Blaník" slaví padesátiny! Čemu se po Kanceláři Blaník věnuje?

Marek Daniel

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. září 2021 8:19

Herec Marek Daniel, který 13. září oslaví padesátiny, se mimo jiné proslavil jako lobbista Antonín Blaník v satirickém seriálu Kancelář Blaník, který byl v roce 2018 také zfilmován.

V roce 2009 byl za film Protektor nominován na Českého lva za mužský herecký výkon v hlavní roli a v roce 2017 za film Bába u ledu v vedlejší roli. Daniel účinkuje v reklamě a věnoval se i autorskému herectví, například v pořadech Na stojáka. Letos se představil v novém seriálu režiséra Marka Najbrta Třídní schůzka, kde byl i autorem původního nápadu.

Pražský rodák byl po maturitě přijat na katedru loutkoherectví brněnské JAMU, ve třetím ročníku přestoupil na činohru, odkud s Pavlem Liškou, Josefem Poláškem a Tomášem Matonohou nastoupili do brněnského HaDivadla. Později hostoval v Dejvickém divadle, Na Jezerce či v Arše.

Hrál mimo jiné ve filmech Kolja, Paralelní světy, Divoké včely, Nuda v Brně, Štěstí, Protektor, Polski film či Bába z ledu. Do širšího povědomí se dostal i jako představitel Václava Havla v seriálu České století či rolí svérázného kriminalisty v seriálu České televize Život a doba soudce A. K.

Témata: Seriál Kancelář Blaník