Vilém Čok: Co nyní dělá slavný zpěvák?

Čok, Vilém

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. září 2021 19:46

Baskytarista a zpěvák Vilém Čok, který 7. září oslavil šedesátiny, se stal v roce 1977 členem své první kapely Zikkurat. V roce 1981 vystřídal Ondřeje Soukupa v legendárním Pražském výběru a s přestávkami způsobenými zákazy činnosti a vlastními projekty v něm účinkuje dodnes. Svérázný hudebník vydává i sólové desky, většinou ve vlastní produkci, a objevil se v několika muzikálech.

Vilém Čok se narodil 7. září 1961 v Mladé Boleslavi. Vyučil se spojovým mechanikem. Se svou první kapelou Zikkurat se do povědomí hudebních fanoušků i kritiků dostal na devátých jazzových dnech, které se konaly v listopadu 1979.

V roce 1981 poté, co odešel Ondřej Soukup do Orchestru Ladislava Štaidla, byl angažován do skupiny Pražský výběr, se kterou zažil největší úspěchy i zákazy. Repertoár kapely obohatil mimo jiné o písničku Na václavským Václaváku.

V polovině 80. let, kdy měl Výběr zákaz veřejné produkce, hrál Čok s kapelou Moped. Později založil kapelu Nová růže, která však kvůli sporům mezi svými členy měla pouze jepičí život. V devadesátých letech se Čok zapojil do hudebního projektu Delirium.

Také ho bylo možné vidět v několika muzikálech, například Jesus Christ Superstar, Johanka z Arku, Excalibur, Krysař. Hrál také ve filmech V žáru královské lásky a Pražákům je hej a nadaboval několik postav ve filmech a televizi.

V roce 2016 vydal s kapelou Bypass album s názvem Zbožňuju tvou buchtu, které si stejně jako všechna svá sólová alba od roku 2008 produkoval a vydal ve vlastním vydavatelství Citadela Records. Jeho založení zdůvodnil neshodami s gramofirmou a snahou mít vše pod kontrolou.

Nyní vydává další desku "4 kruhy". "Na cédu jsem pracoval 3 roky, další rok jsme ho s kapelou pilovali a následné 2 roky jsem ho průběžně natáčel. Ani jsem netušil, jaké překážky, vypětí a vůle musí být k tomu, vyprodukovat takovou hezkou placičku," napsal na svých stránkách.

Témata: Vilém Čok