Tereza Maxová má padesátiny: Výčet úspěchů, které jí už nikdo nevezme!

Tereza Maxová 3

Autor: stars24.cz, ČTK

30. srpna 2021 21:30

Česká modelka Tereza Maxová, která 31. srpna oslaví padesátiny, spolupracovala během své kariéry s téměř všemi slavnými fotografy, její tvář byla na titulních stránkách prestižních módních časopisů. Prošla se po všech významných přehlídkových molech světa a byla tváří pro reklamní kampaně renomovaných značek - Karl Lagerfeld, Donna Karan, Hermés, Vichy, Oriflame a L'Oréal.

Krom toho si modelka, mluvící sedmi jazyky, získala i respekt veřejnosti za svoji pomoc opuštěným dětem, které se věnuje už 24 let.

Rodačka z Pardubic se ve čtyřech letech s rodinou přestěhovala do Ústí nad Labem: "Tatínek byl chemik a chtěl, aby ze mě byla také chemička. Byla jsem dokonce na chemickém gymnáziu. Nikdy mě ale ani on, ani má maminka do ničeho nenutili," řekla v jednom rozhovoru. A své dětství v průmyslovém prostředí komentovala i takto: "Když jsem pak jako modelka slýchávala lichotky na svoji pleť, říkala jsem, že je dobrá proto, že jsem vyrůstala u chemičky. Síra je na pleť asi dobrá." Po maturitě na gymnáziu v roce 1989 začala studovat práva na Univerzitě Karlově, školu však po dvou letech ukončila. V té době se totiž před ní již otevíral svět velkého modelingu.

Do Paříže se Maxová vydala už v sedmnácti letech, v teniskách a s mapou v ruce bloudila ulicemi a obcházela jeden casting za druhým. Téměř 180 centimetrů vysoká dívka zaujala slavného návrháře Karla Lagerfelda, který si ji vybral pro svojí kampaň a pak s ní další tři roky spolupracoval. Lagerfeld na Maxové obdivoval její klasické rysy, velké oči a zejména výrazný nos, který ji odlišoval od zástupů zaměnitelných modelek. Přes reklamy na zubní pastu, toaletní papír a všeliké další zboží se postupně vypracovala až v uznávanou hvězdu světových pódií. Defilovala na molech významných značek - Dior, Chanel, Prada, Gucci, Yves Saint-Laurent či Ralph Lauren.

A v roce 1996 přišel další zlomový okamžik v jejím životě, který později popsala v jednom z rozhovorů: "Žila jsem ve Spojených státech, velmi se mi dařilo, můj život byl o módě, úspěchu, tak jsem se chtěla s někým, kdo to potřebuje, podělit. Přispívala jsem na různé charitativní projekty, ale nikdy jsem nevěděla, komu konkrétně pomáhám. Souhrou okolností jsem se ocitla v pražském kojeňáčku. Po této zkušenosti jsem nemohla jen tak odejít a tvářit se, že jsem nic neviděla."

Na základě toho Maxová iniciovala vznik nadace nesoucí její jméno, která pomáhá opuštěným dětem ve více než 200 kojeneckých ústavech a dětských domovech a podporuje jejich přechod do náhradní rodinné péče. Maxová je předsedkyní správní rady a v čestném výboru nadace jsou monacký kníže Albert II., kanadský zpěvák Bryan Adams a byl v ní i již zesnulý režisér Miloš Forman. Nadace každoročně přerozděluje značné částky, vloni například získala od dárců kolem dvaceti milionů korun.

Od roku 2015 pořádá tato nadace každoročně i charitativní akci Teribear, spojenou s během veřejnosti, aukcí a doprovodným programem: "Obrovské množství lidí si přijde zaběhat, protože vědí, že tím někomu pomůžou. Spojí je to a v tu chvíli je jedno, jestli je někdo bohatý, nebo chudý, jestli běhá rychle, každý den, nebo vůbec a přijde se jen projít. Běhají sami za sebe nebo za firemní tým a každým kilometrem pomáhají," přibližuje akci Maxová.

"Rodina je nejdůležitější a proto pomáhám opuštěným dětem," tvrdí modelka, která krom toho pečuje i o rodinu vlastní. Děti má celkem tři. Syna Tobiase z manželství s dánským tenistou Federikem Fetterleinem, za kterého se provdala v roce 2000, ale manželství se rozpadlo. A dceru Mínu a syna Aidena má s tureckým podnikatelem Burakem Oymenem. Provdala se za něj po deseti letech soužití a narození zmíněných dvou dětí: "Myslím, že by se svatby měly dělat, až když jsou děti narozené. Celá rodina si ten den užije," řekla k tomu. S Oymenem žili střídavě v Praze a Monaku a nedávno se vrátili zpátky do Čech. Jejich rodina je multilingvní: "U nás doma slyšíte čtyři jazyky: češtinu, francouzštinu, turečtinu a angličtinu, ale když se nás pět chce dorozumět, tak mluvíme anglicky,“ svěřila se v rozhovoru. Kromě toho umí Maxová i rusky a italsky a díky prvnímu manželovi i dánsky.

Témata: Tereza Maxová