Zdenka Procházková (†95): Její poslední přání se už nesplní!

Zdenka Procházková

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. srpna 2021 21:02

Česko zasáhla v týdnu smutná zpráva. Ve věku 95 let ve středu zemřela herečka Zdenka Procházková. Jedno z jejích posledních přání se tak už bohužel nesplní.

Procházková patřila k nemnoha umělcům, kteří ovládali stejnou měrou češtinu i němčinu. Během čtyřicetiletého angažmá v německy mluvících zemích se herečka za hranicemi také usadila, domov měla v Praze i ve Vídni.

Z poslední doby ji diváci mohli vidět ve filmu Lída Baarová režiséra Filipa Renče. Ztělesnila v něm prvorepublikovou hvězdu, kterou osobně znala, v jejím pokročilém věku.

Sama měla ale jiné přání. Podle Blesku chtěla, aby jí někdo napsal roli takzvaně na tělo. To se už bohužel nesplní. "Je mi trapné se nabízet, ale stálo by za to napsat mi roli na tělo. Nenechte mě takhle umřít! Tak moc chci ještě pracovat..." prosila podle serveru.

Procházková se objevila i ve filmech z 50. a 60. let minulého století, patří mezi ně například Mrtvý mezi živými, Týden v tichém domě, Ztracená tvář, Nezlob Kristino nebo Z mého života. Značný ohlas mělo její účinkování na Světové výstavě v roce 1958 v Bruselu, kde uváděla trojjazyčně představení Laterny magiky. V 80. letech si zahrála tajemnou dámu v Herzově hororu Upír z Feratu.

Témata: Zdenka Procházková