Karlovy Vary: Ohlédnutí za končícím festivalem. Rozruch vzbudila Čvančarová i Depp!

Johnny Depp v obležení fanoušků 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. srpna 2021 19:10 | Aktualizováno: 29. srpna 2021 22:06

V Karlových Varech dnes večer skončí 55. ročník filmového festivalu. Podívejte se s námi na nejzásadnější momenty uplynulých dní!

Jedním ze stěžejních momentů, který bude mít dohru, byla absence roušek hostů festivalu. Na tu upozornil epidemiolog Rastislav Maďar i některá média. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha skutečně mnoho lidí ochranu dýchacích cest nemělo.

Karlovarská hygiena Radiožurnálu potvrdila, že možné přestupky vyšetřuje a pracuje na ztotožnění lidí, kteří porušili protiepidemická pravidla. Těch by z téměř 1200 přítomných měla být většina a každému hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Rozruch také vzbudily zahraniční hvězdy, zejména Johny Depp. Na amerického herce, producenta a muzikanta čekaly u Thermalu v Karlových Varech jeho fanoušci dlouhé hodiny. Zaplněné prostranství před hotelem se nakonec dočkalo a Depp se pozdravil s lidmi, desítkám z nich rozdal autogram a davy skandujících si viditelně užíval. 

Stejná se opakovala i dnes, kdy davy fanoušků opět čekaly na hvězdu končícího festivalu. Zatímco v pátek byl v obležení hotel Thermal a jeho okolí, dnešní projekci umístili pořadatelé do mnohem menšího Městského divadla, v němž Depp uvedl film Minamata. Ztvárnil v něm hlavní roli a produkoval ho.

Stovky lidí obklopily prostranství okolo karlovarského divadla už hodiny předem, hlavně okolí hlavního vchodu. Johnny Depp na sebe ale tentokráte nechal fanoušky i diváky v divadle čekat asi hodinu. I proto zřejmě tentokrát vynechal v pátek obvyklé podepisování a podávání si rukou s lidmi.

Film Zoufalství a naděje z roku 2017 uvedl na festivalu jeho protagonista, americký herec Ethan Hawke. Snímek režiséra Paula Schradera vypráví o nešťastném a pochybujícím knězi, který se kvůli snaze získat zpět nahlodanou víru, naplnit své poslání a napravit křivdy, které se kolem něj dějí, pustí do nebezpečného podniku. Hawke poté, co pozdravil fanoušky na červeném koberci, vzdal poctu režisérovi dnes uváděného filmu.

Velké ohlasy sklidilo i české zastoupení. Režisér Jan Svěrák uvedl v karlovarském divadle svůj film Jízda, který získal na 30. ročníku MFF Karlovy Vary v roce 1995 Křišťálový glóbus pro nejlepší film. Dnes také převezme Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Hlavní hvězdou pátečního večera pak byl britský herec Michael Caine, který z rukou Jiřího Bartošky převzal cenu za přínos světovému filmu. Mediálně viditelnější ale byla kauza herečky Jitky Čvančarové. Ta upoutala pozornost kontroverzními modrými šaty, které sklidily jak chválu a úspěch, tak i posměšky.

Její model pro slavnostní zahájení festivalu ve Varech ale pochopitelně musel někdo navrhnout. Konkrétně to byl slovenský návrhář Boris Hanečka. A jak upozornila slovenská média, Hanečka je dvorním návrhářem slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. 

Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI na festivalu v Karlových Varech získal film Zkouška, na kterém se podílelo produkčně Německo, irácký Kurdistán a Katar. Drama zasazené do iráckého Kurdistánu zničeného válkou zkoumá v blízkovýchodní kinematografii opomíjené téma ženských práv.

Režisér Šaukat Amín Korki v dramatu zasazeném do válkou zničeného Iráckého Kurdistánu popisuje těžkou cestu dívky na univerzitu, která ji má zachránit před domluveným sňatkem. Příběh odvážně zkoumá v blízkovýchodní kinematografii záměrně opomíjené téma ženských práv, ale režisér ho dokázal podat formou napínavého filmu.

Dvě ceny nestatutárních porot festivalu si odnesl film Strahinja, ocenění získal i český dokument Jednotka intenzivního života.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Johnny Depp Jitka Čvančarová