Josef Laufer: Francouz, kterého Češi milují!

Josef Laufer 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. srpna 2021 9:39 | Aktualizováno: 15. srpna 2021 22:03

Josef Laufer už několik měsíců leží v nemocnici, aniž by došlo k nějakému výraznému zlepšení. Ačkoliv je českým divákům znám především jako zpěvák a herec, ve svém životě dělal ledacos.

Zpěvák, textař, herec a režisér zábavných pořadů. Tak by se dal stručně popsat Josef Laufer, který se může považovat za muže mnoha profesí. Živil se ale i jako moderátor nebo tlumočník.

Známé je jeho vystupování s kapelou Golem, hraní ve filmech, po roce 1989 pak Laufer svoji všestrannost uplatnil v řadě muzikálů. Letošní novinkou, v níž hraje, je detektivní muzikál Kvítek mandragory. Laufer je i autorem tří povídkových knih.

Mezi jeho nejznámější písně patří Maria, Kam zmizel tvůj dětský úsměv, In The Ghetto, Sbohem, lásko, já jedu dál, La Bamba, My Way, Delilah, Gigolo, Sex Bomb nebo Kansas City. Na stříbrném plátně Laufer debutoval v muzikálu Starci na chmelu v roce 1964. Objevil se poté v desítkách filmů, televizních inscenací nebo seriálech (Tržiště senzací, Cirkus Humberto). Z posledních let je Laufer divákům asi nejvíce znám z komediální série Kameňák.

Narodil se ve francouzském Sables d'Ollone. Jeho otec byl českého původu a matka rodilá Španělka. Své dětství prožil v Anglii, kde otec do roku 1947 pracoval jako vojenský lékař. Po studiích na DAMU Laufer založil divadelní pantomimický soubor RADAR, pantomimu také vyučoval na taneční konzervatoři v Praze a zahájil kariéru zpěváka. Vyšlo mu například kompilační album s písněmi z let 1969 až 2008 se symbolickým názvem Maraton.

Lauferovo jméno je spjato též s kontroverzní písní Dopis Svobodné Evropě věnované rozvědčíkovi Vladimíru Minaříkovi, který údajně připravoval pumový útok proti rozhlasové stanici Svobodná Evropa v Mnichově. Laufer mnohokrát vysvětloval, že ji nazpíval jako parodii. "Z celé záležitosti už se stal takový folklor. Pro mě je to minulost a každý někdy šlápne vedle," řekl k tomu zpěvák.

Laufer, který před lety skončil s kouřením pro něj typických doutníků, hovoří plynně anglicky, španělsky a německy. Je ženatý s kostýmní výtvarnicí Irenou Greifovou, s níž má dceru Ester, která je diplomatkou a humanitární pracovnicí.

Témata: Josef Laufer