Michal Malátný potěší všechny fanoušky skupiny Chinaski!

Skupina Chinaski

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. srpna 2021 16:03

Fanoušci skupiny Chinaski se mohou těšit na dokument Každej ví kulový ke 30 letům trvání kapely. Hodinu a půl dlouhý snímek ukazuje nejen začátky kapely a její cestu z hospod do sportovních arén, ale rovněž nechá diváky nahlédnout do pozadí jejího fungování.

Lídr kapely Michal Malátný a kytarista František Táborský film představili na novinářské projekci. Členové skupiny se nevyhýbají ani nepříjemným tématům, kterými byla smrt bubeníka Pavla Grohmana nebo nedávná zásadní obměna členů. Dokument bude v kinech od 17. srpna 2021. Film vznikal pět let a režisérem je Pavel Bohoněk.

"Některé věci máte za sebou a už jste se s nimi srovnal. Jak jsme o nich do filmu mluvili, tak jsem to znovu prožíval a znovu mě to trápilo, takže v jednu chvíli jsem měl pocit, že bychom to měli zastavit a nedělat to. Jsou tam věci, které jsou intimní a interní, že by se s nimi nemělo chodit ven. Nakonec jsme to ale s panem režisérem obrousili a nakonec jsem šťastný, že jsme to dodělali," řekl na dotaz ČTK Malátný.

Podobné pocity měl v některých okamžicích také Táborský. "Místy bylo těžké na to vzpomínat, ale když už jsme si řekli, že to uděláme, tak ať je to co nejpravdivější. Bylo by zbabělé z toho něco vyhazovat. Nejtěžší byla vzpomínka na smrt Pavla (Grohmana)," řekl. "Kdyby to nebylo upřímné, nemělo by to cenu dělat," dodal Malátný.

Film mapuje historii kapely od úplných začátků, kdy se ještě jmenovala Starý hadry. Diváci uvidí řadu fotografií z té doby, řadu nezveřejněných záběrů a do filmu jsou zařazené i nahrávky z úplných začátků. Zmapovaná je cesta ke slávě i následné krize ve fungování kapely. V dokumentu vystupuje řada bývalých členů, a to včetně někdejšího saxofonisty, zpěváka a herce Petra Rejchrta, který popisuje odchod z kapely ze svého pohledu.

Právě výpovědi bývalých členů, které Malátný s Táborským viděli až po dokončení filmu, jsou podle nich pro ně osobně poučné. "Třeba s Petrem Rejchrtem jsem se neviděl 20 let, my jsme se nepotkali, nemluvili spolu. Teď s odstupem, když to slyším, jak o tom mluví, tak si uvědomuju, jaké jsem dělal chyby a jak jsem se někdy choval blbě. V něčem mi to pomohlo, stejně jako výpovědi kluků, co před pár lety odešli z kapely," řekl Malátný.

Kariéru Chinaski komentuje ve filmu také několik známých osobností a novinářů. Na nahrávání prvního alba vzpomíná muzikant, lídr kapely Olympic Petr Janda, v jehož studiu ji skupina natáčela, nebo bubeník David Koller, který s kapelou odjel turné po smrti Pavla Grohmana. V humorné laděné scénce se mihne i spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana, herec a scénárista Zdeněk Svěrák.

Témata: Skupina Chinaski