Zdeněk Svěrák prozradil, co dělají jeho vnuk a syn!

Zdeněk Svěrák

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. srpna 2021 19:31

Vnuk a syn Zdeňka Svěráka, František a Jan Svěrákovi, dokončují střih nového filmu Betlémské světlo. Komedie, ve které pětaosmdesátiletý Svěrák ztvární hlavní roli stárnoucího spisovatele, by se do kin měla dostat na jaře příštího roku. Herec a scénárista to dnes řekl novinářům na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde je jedním z hlavních hostů.

Natáčení filmu skončilo v květnu. "My máme na chalupě půdu a tam je střižna. Takže ho kluci stříhají, myslím tím Františka Svěráka, to je můj vnuk, který vystudoval střih a je to jeho druhý střih, první byl film Matky. A tady pod dozorem režiséra Jana Svěráka dokončují střih," uvedl Svěrák.

Scénář snímku vychází z knih Povídky a Nové Povídky Zdeňka Svěráka, scénář napsal Jan Svěrák. Fragmenty filmu už měl herec možnost zhlédnout. "Já už jsem to viděl nahrubo sestřižené, ale svůj dojem vám ještě neřeknu, protože není ten pravý. Ono je to skutečně nahrubo a některým dialogům ještě není rozumět. Ale doufám, že to bude milý film. Už svým obsazením je pěkný," uvedl Svěrák.

V komedii hraje stárnoucího spisovatele Šejnohu. "Moje žena, Dana Kolářová, by ráda, abych už s tím psaním přestal a věnoval se trochu jí a jezdil s ní po výletech a tak. No ale mně pořád straší v hlavě postavy, na kterých pracuji. Pracuji na několika povídkách zároveň a postavy se do toho filmu dostávají, aniž bych chtěl," řekl herec.

V roli mileneckého páru se objeví Vojtěch Kotek a Tereza Ramba, jedné z dalších rolí se ujal Ondřej Vetchý. "Hraje automechanika, ale váhá, jestli by se neměl stát léčitelem," řekl Svěrák.

Další filmový pár hrají Jitka Čvančarová s Vladimírem Javorským. "Mají syna, který trpí Downovým syndromem. Je to kluk velice optimistický a každá jeho replika by mohla být veselá. Čili jako ve Vesničce mé střediskové Otík byl duševně trošku zaostalý a přitom mohl být figurou komedie, aniž bychom se mu vysmívali, tak takhle to doufám bude i s tím Vojtou, jak se ve filmu jmenuje," uvedl Svěrák.

V pondělí v Uherském Hradišti převzal výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Dnes večer se představí ve Slováckém divadle spolu s kolegy z Divadla Járy Cimrmana ve hře Záskok. "Těší mě, že už můžeme hrát před plnými sály," doplnil Svěrák. Představení je součástí doprovodného programu festivalu. Ve čtvrtek dopoledne se v Respekt stanu uskuteční odborný program nazvaný Lekce filmu podle Zdeňka Svěráka.

Témata: Svěrák Zdeněk (herec režisér)