Gott a Zeman berou drogy? Objevily se drsné informace!

Miloš Zeman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. dubna 2018 9:46

Už v minulosti se v médiích psalo o tom, že se řada známých českých osobností po dohledem odborníků zapojila do experimentů s LSD. Drogu si údajně vyzkoušeli zpěvák Karel Gott, režisér Jan Švankmajer, současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, mim a herec Boris Hybner, socioložka Jiřina Šiklová či Miloš Zeman. Hrad ale podobné tvrzení důrazně odmítá.

Právě Šiklová, která se do experimentu osobně zapojila, tvrdí, že drogu ochutnal i Miloš Zeman. „Pamatuji si, že tehdy na jedné chatě u Jirky Hermacha byl tehdy velice dobrý prognostik, mladý kluk, Miloš Zeman. Také jsme mu dávku dali. A na něho to dohromady nepůsobilo, asi protože byl na to příliš veliký, nebo já nevím proč,“ vzpomínala socioložka v dokumentu Pavla Křemena LSD made in ČSSR.

Podle Hradu to ale není pravda. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček pro server Lidovky.cz uvedl, že jde o „pouťové povídačky”, kterými chtěla Šiklová zaujmout publikum. To ale Šiklová odmítá. „To je blbost. Ovčáček je blbej, co ten o tom může vědět. Já u toho byla,“ reagovala pro server na Ovčáčkova slova socioložka.

Účinky LSD v roce 1943 náhodou objevil švýcarský chemik Albert Hofmann, když mu látka kápla na ruku. LSD se zpočátku používalo jako lék v psychiatrii. Například v 50. a 60. letech bylo v tehdejším Československu poměrně rozšířené vědecké experimentování s LSD. Výzkum prováděl např. Stanislav Grof.

Halucinogen LSD se stal inspirací milionů lidí hlavně během hnutí hippies v 60. letech minulého století. Výroba tohoto halucinogenu proto byla nakonec zakázána. Na LSD nevzniká závislost a má extrémně nízkou toxicitu, ačkoli se po požití drogy mohou vyskytovat nežádoucí psychické reakce, jako je úzkost či blud, které mohou vést k ublížení na zdraví.

Témata: Miloš Zeman Karel Gott Drogy