Štefan Margita oslavil 65. narozeniny! Proslavil se po celém světě!

Štefan Margita 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. srpna 2021 20:44

Slovenský operní pěvec Štefan Margita, který 3. srpna oslavil 65. narozeniny, patří ke světově uznávaným tenoristům. Působí převážně v zahraničí, vystupoval v nejslavnějších operních domech, jako jsou milánská La Scala, londýnská Covent Garden a newyorská Metropolitní opera, často se vrací i na prkna Národního divadla v Praze.

Celosvětový věhlas mu přinesly především role v Janáčkových operách Káťa Kabanová, Z mrtvého domu a Osud, Tambourmajor v opeře Vojcek Albana Berga, kapitán Vere v Brittenově opeře Billy Budd, Loge ve Wagnerově Zlatu Rýna nebo Šujskij v Musorgského opeře Boris Godunov.

Narodil se v Košicích (1956), studoval na tamní konzervatoři a mezi roky 1983 a 1986 působil na košické operní scéně. V roce 1986 zvítězil na festivalu Pražské jaro a v srpnu téhož roku získal angažmá v opeře pražského Národního divadla.

V letech 1987 až 1991 byl Margita současně sólistou vídeňské Volksoper, poté byl v angažmá ve Státní opeře Praha (1992 až 1994). Později spolupracoval s předními světovými dirigenty jako Simon Rattle, Claudio Abbado, Gerd Albrecht, Jiří Bělohlávek, Zdeněk Košler, Semjon Byčkov, Sylvain Cambreling, Seiji Ozawa, Kirill Petrenko, Aldo Ceccato, Antonio Pappano či Zoltán Peskó. V Margitově koncertním repertoáru se objevují především písně a árie Čajkovského, Mozarta, Beethovena, Schuberta, Dvořáka, Mahlera, Bartóka a Gershwina.

Margita žije léta v Praze. V roce 1992 se oženil se zpěvačkou Hanou Zagorovou, před lety spolu v televizi uváděli seriál zábavných pořadů Hogo Fogo. Margita se nebrání ani "výletům" do jiných hudebních vod; dokladem toho je například úspěšné album na pomezí žánrů s názvem Melancholie (2013), oceněné platinovou deskou, nebo vánoční deska X MAS (2016). V květnu 2018 mu vyšlo třetí nadžánrové album Mapa lásky, které je tenoristovým výletem do světa šansonu s duety s Hanou Zagorovou, Mirem Žbirkou, Zlatou Adamovskou a s Hanou Hegerovou.

V roce 2014 pěvec představil rozšířené vydání knihy Michaely Zindelové s názvem Bez omezení, v níž se ohlíží za svým životem.

Témata: štefan margita