Jana Plodková slaví kulatiny: Čím se herečka proslavila?

Jana Plodková. 4

Autor: stars24.cz, ČTK

4. srpna 2021 21:48

Herečka Jana Plodková, která 5. srpna oslaví čtyřicetiny, je známá z řady filmů, z divadla i televize. K jejím nejznámějším filmovým rolím patří Hana Vrbatová ze snímku Protektor, za kterou získala Českého lva. Nominace na tuto prestižní cenu měla i za role ve filmech Polski film, Rozkoš, Ztraceni v Mnichově a Bábovky.

Plodková, rodačka z Jičína, vystudovala brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění. Začínala v divadle Polárka, hrála i v pražském divadle Na Fidlovačce. Později působila v brněnském HaDivadle, kde získala řadu titulních rolí, například v Pitínského inscenaci Renata Kalenská, Lidové noviny, či ve hře Franka Wedekinda Lulu.

V současnosti je členkou souboru pražského Divadla Na zábradlí, kde se objevuje v řadě inscenací, mimo jiné Posedlost, Hamleti, Persony, Mýcení či Freudovo pozdní odpoledne.

Ve filmu si Plodková poprvé zahrála v roce 2006 v dánském snímku Setkání v Praze (Prag), a to hned po boku hvězdného Madse Mikkelsena. Známá je i menší rolí Čárkované ze Svěrákova snímku Vratné lahve.

V televizi se poprvé objevila v jedné z epizod seriálu Comeback, větší prostor dostala například v seriálech Já, Mattoni, Černé vdovy, Kosmo či v internetové Single lady.

Témata: Jana Plodková