Úspěch Jiřího Menzela: Vesničko má středisková slaví 35 let, málem to dotáhl na Oscara!

Jiří Menzel 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. srpna 2021 21:03

Před 35 lety, 1. srpna 1986, byla do kin uvedena komedie režiséra Jiřího Menzela Vesničko má středisková. Film podle scénáře Zdeňka Svěráka, ve kterém hráli maďarský herec János Bán, Slovák Marián Labuda či Rudolf Hrušínský, byl v roce 1987 nominován na Oscara v kategorii cizojazyčných filmů.

V roce 1986 získal film zvláštní cenu poroty na filmovém festivalu v Montrealu. Představitel Otíka János Bán o rok později obdržel v Paříži cenu pro nejlepšího herce.

Film se natáčel ve středních Čechách u Křečovic a Osečan. Ústředním dějovým motivem je konflikt mezi otcovsky rozvážným řidičem družstevního náklaďáku Pávkem a jeho mladým, mentálně zaostalým závozníkem Otíkem. Důležité jsou i další dějové prvky, vykreslující střediskovou obec a její obyvatele s humorným nadhledem a autenticitou.

Film vznikl v podstatě náhodou. Při revizi archivu bylo zjištěno, že námět k filmu Na samotě u lesa byl Svěrákovi proplacen omylem dvakrát. Z Barrandova tedy Svěrákovi navrhli, aby do druhého dne napsal na několik stran námět, který by se odložil mezi zamítnuté a proplacená částka by našla svůj cíl. Při psaní scénáře se nechal Svěrák inspirovat událostí, kdy mu na chatu přivezli písek řidič z místního JZD a jeho závozník, který si po složení nákladu sedl na kládu a začal se klacíkem šťourat v písku. Svěrák je pozval na oběd a zeptal se řidiče, proč nejde závozník také. Ten mu však odpověděl: "Jen ho nechte on je spokojený takhle. S ním je to hrozný, my jedeme sto kilometrů a on neřekne ani slovo."

Ve filmu doktor Skružný, kterého hraje Hrušínský, recituje během jízdy autem úryvky z Máchova Máje, doktor Skružný také ve filmu doporučuje návštěvu pelhřimovského krematoria (ve skutečnosti v Pelhřimově žádné krematorium nebylo). A známý "sedmý schod" prý vznikl podle chlazení piva Svěrákova tatínka ve sklepě.

Témata: Jiří Menzel