Herec Vladimír Marek se proslavil projektem Salome. O co se jednalo?

Vladimír Marek (vpravo)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. července 2021 12:09

V 69 letech zemřel ve čtvrtek divadelní a filmový herec Vladimír Marek. V roce 2013 se proslavil projektem Salome, který s Markem nastudoval režisér Daniel Špinar.

Marek v něm přišel s novým pohledem na Salome jako zosobnění ženské smyslnosti, lehkovážnou princeznu, co na přání matky přináší smrt Janu Křtiteli, či zhrzenou milenku. Původně chtěl vyjít z romantického dramatu Oscara Wilda, nakonec si jen půjčil citace, které převedl do veršů. Některé monology proto i zazpíval. Svůj mnohostranný talent uplatnil v činohře, tanci i zpěvu, využil loutky, došlo na parodii i filmové dotáčky.

Ve filmu ho jeho zjev jako by předurčoval spíše pro záporné postavy, takovou byla třeba role mafiánského bosse v Perníkové věži nebo manažer ve Fontáně pre Zuzanu 2. Do jedné z jeho prvních televizních rolí ho obsadila režisérka Jitka Němcová, když v inscenaci Taneční zábava z roku 1990 vyvolala v divácích iluzi skutečného přepadení televize v přímém přenosu.

Po běžném ohlášení pořadu Marií Tomsovou vpadl do studia tehdy neznámý herec Marek a hlasatelku si vzal jako rukojmí. Později se sice na obrazovce objevila zpráva o tom, že nejde o skutečné přepadení, to už ale mystifikaci podlehly stovky diváků, kteří volali do televize, co se děje.

Témata: Vladimír Marek