Menzelová otevřeně promluvila: Kolapsu Jiřího předcházela osudová chyba! Našla jsem ho bezvládně ležet na zemi!

Jiří Menzel v nemocnici po probrání se z umělého spánku s rodinou. 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

18. dubna 2018 11:22

Slavný český režisér Jiří Menzel (80) loni v listopadu zkolaboval. Z klimatizace v letadle se zřejmě nakazil meningokokem a v Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích musel podstoupit závažnou několikahodinové operaci mozku, po které byl uveden do umělého spánku. Jeho manželka Olga teď prozradila další detaily.

Olga Menzelová za posledních pár měsíců vypustila na veřejnost jen několik málo informací týkajících se jejího manžela. Režisér momentálně leží v rehabilitačním zařízení na Malvazinkách, kde se pomalu vrací do života.

Jelikož za stav filmaře zřejmě může meningokok, začala se Olga touto bakterií víc zabývat. Zatímco jejich dvě dcery byly naočkovány jako malé, Olga se nechala naočkovat až po kolapsu Jiřího. „Kolaps manžela mě donutil vyhledat očkovací průkaz a dohnat všechny očkování, které jsem zanedbávala. Musela jsem si uvědomit, že jsem teď zodpovědná za děti a nemohu si dovolit hazardovat se svým zdravím,“ svěřila se Blesku.

Jiří, stejně jako jeho žena, očkování podcenil. A tato chyba se mu zřejmě vymstila. „Večer před tím osudným dnem jsme byli i s dětmi společně na večeři a Jirka si stěžoval, že ho pobolívá v uchu. Nebylo to nic výjimečného. Letité trvalé proděravění bubínku mu občas působilo potíže. Nakapala jsem mu antibiotické kapky a dohodli jsme se, že hned následující den půjde k doktorovi,“ popsala Olga Blesku.

Pak odjela, protože s dětmi žije na jiné adrese než režisér. Když se pak ráno manželovi nemohla dovolat, začala být nervózní. „Okamžitě jsem se rozjela domů a našla ho bezvládně ležet na zemi! Nebyl schopen si ani zavolat pomoc,“ vysvětluje Olga, co se vlastně stalo.

A i když se Jiřího stav stále zlepšuje, Olga si stále vyčítá, že kdyby byl řádně očkován, nemuselo k tomu všemu vůbec dojít. „Hodně na to myslím, ale musím to nechat být, už to nejde změnit! Asi je normální o tom přemýšlet...“ posteskla si Olga Menzelová.

Že režisér útok zákeřného pneumokoku vůbec přežil, považuje za zázrak „První diagnóza totiž zněla mrtvice. Jen díky tomu, že v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích rychle rozeznali, že jde o pneumokokovou meningitidu, je manžel naživu!“ dodala pro Blesk.

Témata: Jiří Menzel Olga Menzelová meningokok