Alexej Pyško: Hvězda Rapla a hlas Bruce Willise slaví 65 let!

Alexej Pyško během představení Cena za něžnost

Autor: stars24.cz, ČTK

6. července 2021 21:51

Herec Alexej Pyško, který se narodil 6. července 1956, je známý také jako jeden z předních českých dabérů - nejčastěji je spojen s hercem Brucem Willisem. Svůj hlas mu propůjčil skoro ve všech jeho filmech, z těch nejznámějších všechny díly Smrtonosné pasti, Šestý smysl, Pulp Fiction či Pátý element.

Televizním divákům je z nedávné doby znám jako náčelník kriminalistů Rohan v kriminálním seriálu Rapl, jehož první řada si vysloužila nominaci na Českého lva i cenu evropského televizního festivalu Prix Europa.

Pyško se narodil v Ostravě. Po absolvování gymnázia v Havířově byl přijat na DAMU. První angažmá získal v divadle v Českém Těšíně, poté přišlo ještě za studií na DAMU členství ve Státním divadle v Ostravě (1980-1988), od roku 1988 byl členem činohry Národního divadla, kde ztvárnil asi padesát rolí.

Hostuje i v dalších divadlech, jeho soukromou aktivitou je i produkce divadelních představení – založil například Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě. V letech 2002 až 2004 byl souběžně šéfem činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci, v letech 2006 az 2013 byl uměleckým ředitelem Divadla Palace Theatre.

Jednu z prvních filmových rolí ještě za studií na DAMU získal Pyško ve filmu Vrchní prchni (1980). Hrál ale zejména v divadle, někdy se objevil i v televizních pohádkách, účinkoval i ve filmu Učitel tance v hlavní roli s Martinem Dejdarem. Později se uplatnil i televizních seriálech.

Témata: Alexej Pyško