Libuše Šafránková: Jak na ni sousedé vzpomínají?

Šafránková, Libuše 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. července 2021 8:42

Herečka Libuše Šafránková sice prožila úspěšnou hereckou kariéru v Praze, ale do Šlapanic, odkud pocházela, se nikdy nepřestala vracet. Přijížděla mnohokrát za rok i s manželem a synem, ovšem bez pompy, chránila své soukromí.

„Ale samozřejmě sousedé věděli, že Libuška přijela,“ řekl jeden z místních Ivan Vavro. Dnes se Šlapaničtí s herečkou rozloučili při zádušní mši, mnozí přinesli květiny a podepsali se do kondolenční knihy. Ve městě bude herečka také pohřbená.

Otec herečky pocházel z Vysočiny, do Šlapanic přišel v roce 1948 jako chrámový varhaník, později ředitel kúru, a oženil se s místní rodačkou Libuší. Jejich dcera podle faráře Jana Nekudy později vzpomínala, že mívala své místo u varhan, odkud mohla otce sledoval.

Později musel otec funkci ředitele kúru opustit, podle místních z politických důvodů, a pracoval jako učitel hudby v základní umělecké škole. Vedl také dechový soubor, který hrával na zábavách, s kamarády muzicíroval na svatbách či oslavách.

U Šafránkové se podle vzpomínek místních brzy projevil výrazný dramatický talent. Účinkovala ve šlapanickém ochotnickém divadle. Právě ve Šlapanicích ji objevil režisér Antonín Moskalyk a svěřil jí roli Barunky ve filmovém zpracování Babičky od Boženy Němcové. Začala tak úspěšná kariéra, při které Šafránková zúročila i to, že ji tatínek brával do Dvorsek nedaleko Šlapanic na koně. Naučila se tam jezdit.

Šafránková se díky roli Popelky proslavila i v zahraničí, do Šlapanic se ale stále vracela. Babička s dědečkem tam hlídali syna Šafránkové, například když herečka s manželem Josefem Abrhámem natáčeli Svatební cestu do Jiljí.

Dnes už má Šafránková ve městě jen vzdálené příbuzné. Přála si však spočinout v rodinné hrobce. "Vrací se do náruče své maminky a svého tatínka," uvedl Vavro, jenž koordinoval dění kolem zádušní mše.

Témata: Libuše Šafránková