Smrt Formana zasáhla celé Česko! Truchlí Hřebejk, Zagorová s Margitou i Aňa Geislerová

Miloš Forman

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

14. dubna 2018 12:56

Praha – Celý nejen filmový svět truchlí. Opustila ho jedna z velkých legend – režisér Miloš Forman. Zemřel náhle v pátek 13. dubna po krátké nemoci, oznámila jeho žena Martina. Známé české osobnosti truchlí a vzpomínají na Formana na sociálních sítích.

„Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími,“ řekla ČTK Martina Formanová. Poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu.

Smrt Formana zasáhla i české politiky a osobnosti. „V pátek 13.dubna 2018 neosiřeli jen čtyři kluci a neovdověly jen tři dámy... Odešel největší filmař, kterého kdy měla tahle země a jeden z největších, které kdy měl svět.. Neznal jsem v našem oboru nikoho, kdo se těšil nejen takové úctě, ale koho měli všichni rádi,“ zavzpomínal na twitteru řežisér Jan Hřebejk.

Na sociálních sítích na Formanovo úmrtí reagovala i herečka Aňa Geisledová. „Oči plný slz, ale ta naděje,ta je silnější Vždycky,“ napsala na facebooku. „Obrovský smutek. Šťastnou cestu. Ach jo,“ napsala také Aňa.

„Pane Formane, patřil Vám můj obdiv. Díky za úžasné filmy,“ ocenil Formanovu práci zpěvák Láďa Kerndl.

„Tahle zprava mi zkazila den. Zemřel pan Miloš Forman... nikdy jsem neměla tu čest se s ním osobně setkat, ale je obdivuhodný a jeho filmy úžasné... moc mě to mrzí. Upřimnou soustrast cele jeho rodině, všem blízkým i vzdáleným...ach jo,“ truchli Monika Absolonová.

Na legendárního filmaře zavzpomínali také Hana Zagorová a Štefan Margita. „Zpráva o smrti legendárního filmového režiséra Miloše Formana nás s Hankou velmi zasáhla. Jeho filmy jsou navždy v našich srdcích. Nikdy mu nezapomenu, jak velkou radost mi udělal, když se před pěti lety přišel podívat se svou manželkou Martinou na premiéru Wagnerovy opery Zlato Rýna do newyorské Metropolitní opery, ve které jsem si zahrál roli boha Ohně Logeho. Prostě nikdy nezapomeneme na nádherné chvíle prožité s ním a v jeho přítomnosti,“ uvedl Margita.

Přidal se i bývalý prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Velmi smutná zpráva. Odešel jeden z nejvýznamnějších Čechů moderní historie a jeden z nejslavnějších režisérů všech dob. Na Černém Petrovi a Hoří, má panenko jsem v 60. letech vyrůstal. Čest jeho památce!“ uvedl.

„Kukaččí hnízdo - úžasný film o svobodě. U nás se nesměl za komunistu promítat. Jednou jsme na něj jeli do Budapešti autem. Byl to Forman a jeho indián běžící za volností, kdo nám dodával sily,“ zapomínal český novinář, spisovatel a politik Jaromír Štětina.

Truchlí i český premiér v demisi Andrej Babiš. „Musím říct, že mě to dost zasáhlo. Nejvýraznější postava českého filmu, i nejúspěšnější. Byl to chlap, kterého jsem si vážil. Měl jsem rád jeho filmy z šedesátých let, samozřejmě Hoří, má panenko, a taky pozdější, Amadea, Valmonta. Však asi jako každý,“ napsal na twitteru.

Témata: Miloš Forman úmrtí Martina Formanová Jan Hřebejk Aňa Geislerová Ladislav Kerndl Monika Absolonová štefan margita Hana Zagorová Jiří Drahoš Jaromír Štětina Andrej Babiš