Známý herec podstoupil "krutou" proceduru: Kraus a Písařovicová přihlíželi!

Pavel Batěk a Daniela Písařovicová. 6

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

21. června 2021 21:40

Jaká je asi depilace lepící páskou? Na to už teď zná odpověď herec Pavel Batěk, jedna z tváří charitativní organizace ALSA, která se stará o pacienty trpící amyotrofickou laterární sklerózou, zkráceně ALS. Na tiskové konferenci oznamující datum již tradičního plaveckého závodu Prague City Swim jste mohli zahlédnout Pavla Baťka přilepeného lepící páskou ke stěně.

Tento symbolický akt má alespoň částečně simulovat situaci, do které se postupně dostávají pacienti diagnostikovaní s ALS – jsou uvězněni ve svém vlastním těle, kterému svaly postupně vypovídají službu. Alsu přišly podpořit i známé tváře, které jí reprezentují – David Kraus, Kateřina Pechová a Daniela Písařovicová.

V letních vedrech by se člověk raději nehýbal. Na výběr bohužel nemají pacienti v pokročilejších stádiích ALS, kdy jsou mnohdy schopni komunikovat jen očima. A to není jediná překážka, které lidé zasažení onemocněním ALS čelí. Podpořit je přišel také herec Pavel Batěk, který se nechal přilepit páskou ke stěně. „Páska simuluje ztrátu pohyblivosti, ke které u pacientů dochází. S jejich osudem se to ale absolutně srovnat nedá. Já na té stěně měl i podstavce na nohy, cítil jsem každý zaťatý sval. To, co jsem si tu vyzkoušel není ani zlomek toho, čím si pacienti prochází,“ míní herec. „Nejtěžší bylo sundat pásku. Na depilaci mě nikdo nikdy nedostane,“ odlehčuje závažné téma Pavel Batěk.

Letos 11. září již po třetí proběhne charitativní plavecký závod Prague City Swim, jehož mottem je „Plav pomáhat!“. Tradice je převzatá z Amsterdamu, kde se každoročně na podporu pacientů s ALS plave v kanálech nizozemské řeky Amstel. Na Vltavě se kromě plavců objeví i závodníci na paddleboardech a týmových megaboardech. „Vloni nám vážně přálo počasí. Do závodu se přihlásilo přes 200 plavců a Střelecký ostrov byl plný i těch, kteří přišli podporovat na suchu,“ říká Ing. Tereza Koucká, hlavní organizátorka závodu Prague City Swim. „Výtěžek z akce podpoří poradenské Alsa centrum, koupi specializovaných pomůcek nebo osobní asistence,“ dodává Ing. Koucká.

Moderátorka a redaktorka Daniela Písařovicová sice nevisela přilepená na stěně, Alsu ale podporuje téměř osm let. „Moje tehdejší kolegyně, Linda Bartošová, sdílela na facebooku příspěvek o Alse. Tenkrát jsem o nemoci ještě moc nevěděla, zasáhlo mě ale, jak závažná diagnóza ALS je. Rozhodla jsem se, že pomůžu, kontaktovala jsem Alsu kdy a kde mám být a od té doby spolupracujeme,“ vysvětluje moderátorka. „V diáři už mám poznamenaný letošní závod. Doufám, že se vydaří stejně jako minulý ročník, kdy nám opravdu přálo počasí. Atmosféra celého závodu byla skvělá, všichni fandili pacientům, kteří se statečně účastnili závodu na paddleboardech se svými týmy. Doufám, že se letos sejdeme zase v tak hojném počtu,“ těší se půvadbá moderátorka Písařovicová.

Zaregistrovat se do plaveckého závodu Prague City Swim můžete i vy na praguecityswim.cz a na e-shopu spolku Alsa eshop.zsalsa.cz můžete zakoupit dárkovou poukázku na startovné. Přispět pacientům můžete i na transparentní účet spolku: 264119697/0300.

Témata: Pavel Batěk Daniela Písařovicová David Kraus