Lukáš Hejlík píše z nemocnice o dojemném gestu!

Lukáš Hejlík 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. června 2021 15:36

Na 14. červen připadá Světový den dárců krve. Jeho cílem je poděkovat dárcům za jejich pomoc při záchraně lidských životů, a mnoho lidí využívá tohoto dne, aby se i oni sami vypravili podpořit zdravotníky. Výjimkou není ani herec Lukáš Hejlík.

Hejlík však nyní poprvé nešel darovat krev, ale destičky a plazmu. Za to dostal 900 korun, k nimž přihodil stokorunu a výdělek věnoval na dobrou věc.

Jak prozradil na Instagramu, tisícikoruna putovala k rodině, která přišla díky nehodě o tátu. Za to se dočkal od svých fanoušků náležitého ocenění a někteří příslíbili, že se také vydají darovat krev.

Dárců je totiž z dlouhodobého hlediska v Česku stále málo. Jejich počet je sice ještě dostačující na pokrytí potřeb nemocnic, chybí ale rezervy pro případ mimořádného výdaje.

V transfuzních zařízeních je registrováno téměř 260.000 pravidelných dárců krve, ročně přibude asi 30.000 nových, uvedl dnes Český červený kříž (ČČK).

Podle ČČK by ale v Česku mělo být podle doporučení odborníků alespoň 300.000 dárců krve a ročně by mělo přibýt 35.000 prvodárců, aby se pokryl přirozený úbytek daný věkem či nemocemi a posílil se celkový počet dárců.

Témata: Lukáš Hejlík