Šokující zpověď Gabriely Koukalové! Před celým světem tajila vážnou nemoc!

Koukalová, Gabriela (biatlonistka) 8

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. dubna 2018 11:06

Medailová olympijská biatlonistka a jedna z nejlepších českých sportovkyň Gabriela Koukalová přiznala vážnou nemoc. Svěřila se, že deset let trpěla silnou anorexií, o které nikdo nevěděl.

Koukalová se od dětství obávala nadváhy. Spouštěčem byl údajně trenér v juniorské reprezentaci, který ji kritizoval za její nadváhu. 

"Třeba to nemyslel zle. Možná to bylo jen z nedostatku znalostí psychologie a práce s mládeží,“ řekla magazínu Dnes a dodala: "Úplně dobře asi neodhadl, jak se chovat k dospívajícím holkám a co způsobí, když mladé závodnici řekne, že jsem tlustá jako prase. Jednou, to jsem měla možná ještě míň kilo než teď, mě postavil před zrcadlo. Řekl, ať se podívám, jak je to hrozné. Vyvrcholilo to tím, že mi hodil jídlo do záchodu.“

Vyzkoušela proto řadu různých diet. "Od mléčné přes rýžovou až po další kraviny. Když jsem závodila, pořád jsem si hlídala váhu. Pokud jsem viděla, že jsem na tom relativně dobře, tak jsem si dala snídani i oběd, ale večeře už šla ven," dodala.

Podle svých slov zvracela i osmkrát denně, o přesto ale dokázala získat v roce 2014 dvě olympijské medaile v Soči. "Po olympiádě v Soči, jak bylo tělo zesláblé a dostalo konečně pořádně najíst, přibrala jsem najednou za pár měsíců jedenáct kilo. Chtěla jsem je shodit a spadla do problémů znovu,“ svěřila se.

Kvůli strachu z nadváhy proto často vyzvracela všechno jídlo, které snědla. "A v noci se pak její tělo vzbudilo vysílením a potřebovalo do sebe nafutrovat všechno, co našlo,“ doplňuje její manžel Petr Koukal, který do roku 2015 o ničem neměl ani ponětí.

Gabrielu proto zavedl k expertovi na výživovou a medicínskou intervenci a ten jí pomohl postavit se na nohy. I přesto tvrdí, že neví, jestli se na biatlonovou scénu ještě někdy vrátí.

Témata: Gabriela Soukalová nemoc