Jan Hrušínský si podal Zemana, spráskal politiky a pak zaútočil na milovníky Ruska!

Jan Hrušínský 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. dubna 2018 14:49 | Aktualizováno: 12. dubna 2018 20:38

Herec Jan Hrušínský je neodmyslitelně spojen s Divadlem Na Jezerce, které chce na podzim uvést hru k 50. výročí srpnové okupace. Sám přitom nechápe, jak se může Čechům stýskat po komunismu. Podal si také některé politické špičky.

Divadlo Na Jezerce připravuje do repertoáru několik nových představení. Kromě hry Je úchvatná se chystá také Saturnin od Zdeňka Jirotky. "Dali jsme tomu podtitul: Vítejte v časech, kdy se k sobě lidé chovali slušně. Myslím, že je to zase aktuální téma,“ řekl Českému rozhlasu.

Důvod zhrubnutí společnosti vidí zejména ve špatných příkladech. "Podívejte se, jaký slovník používají i ti nejvyšší politici, jak se chovají a kam posunuli hranice morálky. To všechno jde shora. To ukazuje národu pan prezident, že se to má dělat a že je to správně," zaútočil herec.

Plánuje také uvést hru týkající se srpnové okupace. Téma zpracoval Jan Drbohlav a hra ukazuje události na pozadí smrti režiséra Martina Friče, který zemřel krátce po okupaci. 

"Bylo to brutální přepadení, které dnes nikoho netrápí. Udivuje mě to. Celý národ jim tehdy hrozil pěstmi. Nejsem s to pochopit, že někteří lidé by tady dnes to Rusko viděli rádi znovu. To mi přijde science fiction! A to je jeden z důvodů, proč tu hru nasazujeme na repertoár," podotkl vážně.

Témata: Jan Hrušínský