Hvězda televize i pódií! Filipovská slaví 80. narozeniny, jak se proslavila?

Pavlína Filipovská

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. května 2021 21:34

Zpěvačku, herečku a moderátorku Pavlínu Filipovskou, která dnes oslaví osmdesátiny, proslavilo především její účinkování v divadle Semafor v 60. letech. Její hity Včera neděle byla, Kapitáne, kam s tou lodí či Proč se lidi nemaj rádi jsou známé dodnes. Píseň Včera neděle dokonce po čtvrt století držela rekord v prodejnosti mezi singly.

Filipovská od roku 1958 vystupovala v televizních pořadech pro děti, již v následujícím roce se představila jako herečka a zpěvačka v divadle Semafor. Dcera slavného herce Františka Filipovského později působila i v divadlech Apollo a Rokoko, zahrála si též několik drobnějších rolí ve filmu (Konkurs, Kdyby tisíc klarinetů).

Brzy si jí všimla i televize, prosadila se v písničkových soutěžích a zazářila v módních twistových rytmech. V hitu s názvem Nej, nej, nej vytvořila oblíbený tandem s Josefem Zímou. Od 70. let se postupně začala uplatňovat jako televizní i rozhlasová moderátorka, pravidelně vystupovala se svým písničkovým pořadem.

Televize jí přinesla řadu příležitostí, například v seriálu Píseň pro Rudolfa III. či Bejvávalo. Zaujala v seriálu Babiččina krabička, který s nadhledem inscenoval šlágry uplynulých desetiletí. Jako moderátorka natočila několik desítek Dostaveníček s režiséry Zdeňkem Podskalským a Ivem Paukertem.

Pražskou rodačku na divadelní fakultu nepřijali, a tak herectví a zpěv studovala soukromě. V roce 2010 vydala vzpomínkovou knihu s názvem Bylo, nebylo..., ve které popisuje setkání s mnoha legendami české kultury, jako byla Stella Zázvorková, Zdeněk Podskalský, Nataša Gollová nebo Miloš Kopecký. V knize, jíž napsala ve spolupráci s Vítkem Chadimou, nechybí ani vzpomínky na jejího otce Františka Filipovského.

Filipovská je potřetí vdaná, jejím druhým manželem byl zpěvák Petr Spálený, s kterým má dcery Pavlínu a Johanu. Potřetí se provdala za Lubomíra Trávníčka. Její dcera Pavlína Wolfová je publicistkou a moderátorkou.

Témata: Pavlína Filipovská