Pocta Davidu Stypkovi? Už v sobotu!

David Stypka 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. května 2021 17:44

V doprovodném programu vyhlašování cen České hudební akademie (ČHA) Anděl, které se uskuteční 29. května, věnují skladbu Kříž zesnulému hudebníkovi Davidu Stypkovi. Její interpretace se zhostí Kateřina Marie Tichá, Ewa Farna a Mirai Navrátil, kteří se Stypkou v minulosti spolupracovali. Kytarista a skladatel Stypka letos 10. ledna podlehl ve věku 41 let dlouhodobé nemoci.

"Zazpíváme s Davidovou kapelou Bandjeez. Na kytaru bude hrát Lukáš Chromek, jednu sloku bude zpívat Ewa Farna, jednu já a jednu Mirai," řekla ČTK Kateřina Marie Tichá. "K té písničce má osobně blízký vztah, protože jsem na Davidově desce neboj. nahrávala do několika písniček vokály a jednou z těch skladeb byl právě Kříž," dodala.

V minulosti se Stypka například podílel na skladbě skupiny Mirai I přes to všechno. Tichá vydala ze svého debutového alba Sami jako singl a lyric video duet se Stypkou Divoká. Zpěvačka Farna hostuje na albu neboj., Stypka s ní nazpíval duet Dobré ráno, milá.

Právě Ewa Farna bude ve společnosti nominovaných umělců průvodkyní předávání cen. Ceremoniál odvysílá v přímém přenosu Česká televize. Program nabídne devět hudebních vystoupení.

Večer bude patřit především letošním nominovaným. Kromě Lenky Dusilové, Jaromíra Nohavici a 7krát3 s Rytmusem vystoupí Tata Bojs, Monkey Business, Aneta Langerová či Robert Křesťan & Druhá tráva.

Akademici v Andělech letos rozhodovali o vítězích ve 14 kategoriích a novém laureátovi Síně slávy. Čtyři nominace získala Lenka Dusilová za svou pátou sólovou desku Řeka. Po třech nominacích mají Tata Bojs s albem Jedna nula a Jaromír Nohavica s deskou Máma mi na krk dala klíč. Dvě nominace získala mladá písničkářka Amelie Siba či rappeři Viktor Sheen a Yzomandias. Celkově ve druhém kole hlasovalo 394 akademiků. Ceny, o nichž rozhodují odborníci z ČHA, doplní multižánrová cena popularity nazvaná Coca-Cola cena fanoušků.

V loňském roce všech šest nominací na Cenu České hudební akademie Anděl proměnil zpěvák a skladatel Vladimír Mišík. S deskou Jednou tě potkám uspěl ve čtyřech hlavních a dvou žánrových kategoriích. Do Síně slávy ve svých 84 letech vstoupil hudební publicista a kritik Jiří Černý. Předávání nejstarších tuzemských odborných hudebních cen se loni mělo konat v pražském O2 universu, ale kvůli opatřením ohledně pandemie koronaviru se konalo bez diváků.

Témata: David Stypka Ceny Anděl