Ben Cristovao propadl, vítěze podrželi diváci. Takhle probíhala Eurovize!

Ben Cristovao (Foto: EBU / THOMAS HANSES)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. května 2021 8:23

Vítězem mezinárodní písňové soutěže Eurovize se stala italská rocková skupina Maneskin. Itálie soutěž vyhrála potřetí. Naposledy titul získal v roce 1990 Toto Cutugno, kterého proslavila píseň L'Italiano.

Seskupení Maneskin bylo favoritem sázkových kanceláří. Po udělení hlasů nicméně zaostávalo za interprety ze Švýcarska, Francie a Malty. K vítězství mu pomohly hlasy diváků.

Eurovize se letos vrátila po roční pauze způsobené pandemií covidu-19. Živým vystoupením během finálového večera přihlíželo 3500 fanoušků, kteří se předtím prokázali negativním testem.

Maneskin v dánštině znamená měsíční svit. Kapela název zvolila jako hold zemi, ze které pochází její hráčka na baskytaru Victoria. Skupina získala 529 bodů. Druhá skončila Francie a třetí Švýcarsko, jež vedlo po udělení bodů národními porotami.

Českou republiku v nizozemském Rotterdamu zastupoval zpěvák a tanečník Cristo, který je domácímu publiku znám spíše jako Ben Cristovao. Do finále z druhého semifinále nepostoupil.

Podle agentury AP se většina účastníků druhého semifinále držela osvědčeného receptu soutěže Eurovize v podobě "bombastických rytmů nebo balad a spousty třpytu".

Výjimkou byla finská rocková kapela Blind Channel, jejíž členové se svou skladbou Dark Side vystoupili oděni v černém, zatímco "široko daleko nebyl žádný flitr". I oni se v sobotu představí ve finálovém přenosu.

Témata: Ben Cristovao Eurovize