Tak a dost! Klus praštil do stolu a od plic poslal Čechům vzkaz, který se politikům líbit nebude!

Tomáš Klus 9

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. dubna 2018 11:11

Zpěvák Tomáš Klus začíná čím dál tím více promlouvat do politiky. Naposledy se zaměřil na novináře a nabádá lidi k tomu, aby si jich vážili. Trojice investigativních novinářů Jaroslav Kmenta, Janek Kroupa a Sabina Slonková totiž tvrdí, že se je policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) snaží zastrašit či odradit od další práce

Klus na svém profilu sdílel prohlášení Sabiny Slonkové, Janka Kroupy a Jaroslava Kmenty. „Sdílím toto prohlášení jednak proto, že chci oficiálně vyjádřit podporu jak všem níže podepsaným, tak investigativní žurnalistice obecně, neboť ji vnímám jako nezávislého strážce v polích mezi vysokou politikou a námi, schopného uvést do kontextu nicneříkající projevy oficiálních stanovisek státních činitelů, úředníků, mluvčích mluvčí a popřípadě byznysmenů co jim politika sype,“ uvedl hudebník.

To, co se děje v Česku, se mu vůbec nelíbí. „Jakýkoli pokus o zastrašení, jakékoli zakleknutí, jakýkoli výpad vůči novinářům (ctícím novinářskou etiku) je ohrožením demokracie par excellence a je na nás, postavit se za svobodu slova a právo na informace. Posláním investigativců je projasňovat, aneb vnášet světlo tam, kde má tma líhně. V jejich hledáčku je vždy ten, kdo je u moci, ten kdo je nejvýš a má největší pravomoce rozhodovat o směřování státu a povšimněte si, že bylo vždycky jedno, která partaj to právě byla. To znamená, že jednoznačně pracují pro nás a zjišťují, zda ten, kdo přímo rozhoduje o našem kolektivním osudu, je k tomu kompetentní, ať už morálně, či profesně,“ oceňuje práci novinářů Klus.

„Pakliže svobodným novinářům, jimž přes haldu špíny nikdy nikdo nedokázal žádné napojení na spiklence, žádné účasti v kampaních a podílnictví na účelovkách, pakliže těmto novinářům necháme utnout tipec tím, že bude jejich práce podrobena jakékoli kontrole ze strany těch, o kterých píší, prostor pro vytváření objektivního názoru zmizí a moc v rukách Zámku, který se tady pomalu ale jistě staví na základech naší laxnosti, bude prakticky neomezená, protože pravda začne být zase jenom jedna. Chraňme si svá média, účastněme se aktivně politického dění, zajímejme se, diskutujme, budeme-li stále jen znechuceni a budeme-li se politiky štítit, bude stále plná nechutností a dravejch štik, co jsou schopný čehokoli, co jim dovolíme," píše zpěvák na facebooku.

Současná situace se podle něj ještě dá zvrátit. „Jen musíme uvěřit síle hlasu každého jednoho z nás. Děsí mě, když při setkání a diskuzích s vámi často začnete šeptat, když vyjadřujete souhlas s mými politickými názory. To je právě tím znamením, že v mase cosi hnije. Nebojme se své moci. přijměme zodpovědnost za stát a pojďme se zastat těch, kteří nemlčí. Prosím sdílejte toto prohlášení a nedejte šanci mamonem posedlým, podlým a prolhaným zastáncům starejch pořádků," dodal Klus, který svůj koemntář zakončil slovy „v úctě a s dobrou vírou ve zdravou, nikoli dravou společnost“.

Témata: Tomáš Klus novináři