Karel Gott a Ondřej Soukup: Co spojovalo Mistra s porotcem SuperStar?

Karel Gott 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. května 2021 8:27

Hudební skladatel, producent a baskytarista Ondřej Soukup je znám jako jeden z tvůrců kariéry zpěvačky Lucie Bílé. Méně už se o něm ale ví, že měl velmi blízko i ke Karlu Gottovi.

Jeden z nejúspěšnějších českých hitmakerů pochází z Prahy. Na baskytaru začal hrát ve školní kapele na gymnáziu, za studií prošel několika rockovými skupinami a po skončení konzervatoře se stal členem Pražského Big Bandu. Hostoval také v Metropolitan Jazz Bandu a podílel se na vzniku Pražského výběru.

Koncem roku 1980 odešel do Orchestru Ladislava Štaidla, který v té době doprovázel hlavně Karla Gotta. V Gottově doprovodné kapele (později Orchestr Karla Gotta) strávil 11 let. Současně skládal a aranžoval hudbu. Později se komponování začal věnovat naplno a zároveň se pustil do produkování desek.

Soukup bývá označován za dvorního skladatele Lucie Bílé. Složil jí hudbu mimo jiné k albům Missariel, Lucie Bílá, Jampadampa a Woman, přičemž první z nich s hitem Láska je láska získalo v roce 1993 pět ocenění v rámci českých výročních hudebních cen s tehdejším názvem Gramy. Na konci 80. let se Soukupovým hitem Miss Moskva bodoval třeba Jiří Korn, či s písní Víš lásko Iveta Bartošová.

Témata: Karel Gott Ondřej Soukup