Ondřej Soukup slaví sedmdesátiny: Co mu udělalo radost?

Ondřej Soukup

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

1. května 2021 21:44

Se slavnými oslavenci, kteří mají navíc kulatiny, se v těchto dnech roztrhl pytel. V pondělí oslaví devadesátiny herečka Jiřina Bohdalová, již o den dříve má významné výročí hudebník a skladatel Ondřej Soukup.

Hudební skladatel, producent a baskytarista Ondřej Soukup v neděli 2. května oslaví kulaté 70. narozeniny. Je znám především jako jeden z tvůrců kariéry zpěvačky Lucie Bílé nebo někdejší baskytarista skupiny Pražský výběr. Hudebním doprovodem opatřil řadu filmů, píše muzikály. Byl také porotcem v pěvecké soutěži Česko hledá SuperStar, je držitelem dvou Českých lvů za filmovou hudbu.

Skladatele a producenta Ondřeje Soukupa potěšila výroční edice nahrávky jeho muzikálu Johanka z Arku, která u příležitosti jeho 70. narozenin připadajících na 2. května vyšla na vinylu. Muzikál Johanka z Arku považuje z roku 2000 ve své tvorbě za výjimečný.

"Je to vlastně můj první muzikál, nejsou tam téměř žádné dialogy, zpívaný prakticky od začátku do konce, takový jsem už nenapsal," řekl v rozhovoru s ČTK Soukup, který stojí také za muzikály Mauglí, Elixír života, Robin Hood nebo Láska je láska.

"Výroční edice je nádherný počin, protože já miluju vinyly. Přístup k hudbě je teď strašně jednoduchý, lidé se baví, že mají dvě giga nebo tera hudby, ale když má člověk vinyl, tak ho musí vzít, otřít, položit na gramofon, opatrně přiložit jehlu... Tím, že k tomu není tak úplně snadný přístup, si posluchač hudby váží více. A všichni říkají, že i zvuk je jiný, s tím vším praskáním to má takové kouzlo," uvedl autor desítek písní pro Lucii Bílou, hudby k mnoha celovečerním filmům nebo baletu Šachmat.

Soukupovu hudbu k Johance z Arku stejně jako k dalším muzikálům a písním doprovodila texty jeho bývalá žena Gabriela Osvaldová. Nahrávku s hlasy Lucie Bílé v roli Johanky, Kamila Střihavky (kapitán Le Hire), Petra Muka (Raimond) a dalších doplňují na vinylu jako bonus nahrávky ze španělské a anglické verze muzikálu. Skladbu Most přes minulost přezpívala Carmen Parísová. "Ve španělštině zní Johana nádherně. Gabriel Sopena, básník ze Zaragozy, ji krásně přebásnil, muzikál se hrál i ve Španělsku. Carmen je zemitá zpěvačka a je to zajímavé porovnání s Luckou Bílou," sdělil Soukup.

Témata: Ondřej Soukup