Náhrada za Zaorálka? Známí umělci by chtěli v čele kultury tohoto muže!

Janis Sidovský

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

14. dubna 2021 17:22

Někteří čeští umělci mají obavy o budoucnost nejen české kultury. Koronavirová krize zasáhla například divadla. Divadelní producent Janis Sidovský se pustil do rozboru situace, čímž zaujal i některé kolegy. A to dokonce natolik, že by jej rádi viděli na postu ministra kultury!

O možné rošádě na ministerstvu kultury promluvil i manažer, producent a partner zpěváka Pavla Vítra Janis Sidovský. I on se, stejně jako například houslista Pavel Šporcl, obává o budoucnost české kultury. „Naše oborové ministerstvo by měl vést úředník, který nerozhoduje v předpojatém klamu, že 'hodnotná kultura' vzniká jen v neziskovém sektoru a výhradně díky projektům financovaných z veřejných dotací,“ varuje na sociálních sítích Sidovský, který sám působí také jako komunální politik.

Místostarosta Karlštejna mluví například o tom, že plné sály neznamenají, že soukromá divadla rezignovala na umění za účelem zisku. „Soukromá divadla nebo koncertní produkce dbají na uměleckou úroveň a kvalitu řemesla, pokud se chtějí na trhu dlouhodobě udržet. Kdo chtěl jen vydělat prachy, neudržel se v naší branži nikdy dlouho. Projekty zaměřené jen na řachandu zkrátka nejsou dlouhodobě udržitelné,“ tvrdí Sidovský.

Domnívá se, že existuje přirozené síto, přes které neprojde každý. „A proto si myslím, že je na čase mít ministerstvo kultury nejen pro 'umělce s posláním', ale pro všechny, kdo v kultuře působí. Tak, jak to je v Německu nebo ve Velké Británii, kde se dávno poučili, že divácký úspěch není umělecké stigma a že komerční a nekomerční kultura se můžou vzájemně obohacovat,“ dodává producent.

Svými slovy zaujal řadu kolegů z umělecké branže. Podle zpěváka Matěje Rupperta by měl Sidovský sám stanout na postu místo současného ministra Lubomíra Zaorálka, který už dostal nabídku vrátit se do čela ministerstva zahraničí.

„Ty bys byl dobrej ministr kultury!!! Děkuju ti,“ zareagoval na slova producenta Ruppert. Pro by byla i česká zpěvačka řeckého původu Martha Elefteriadu. „Matěji, přesně to jsem si pomyslela, než jsem ten článek dočetla. Takže jsi mě hezky předběhl!“ přitakává zpěvačka

Obavy o českou kulturu má také Pavel Šporcl. Který před třemi týdny poslal premiérovi Andreji Babišovi otevřený dopis, v němž označil stav kultury v Česku během pandemie za katastrofální. Šéf vlády jej v reakci na dopis pozval na jednání. V souvislosti s možnou rošádou na ministerstvu kultury teď hudebník mluví o destabilizaci nejen resortu kultury, ale celé země.

Témata: Janis Sidovský Matěj Ruppert Pavel Šporcl Ministerstvo kultury Lubomír Zaorálek