Rus narozený arménské matce žijící v Gruzii? Tohle jste o Bobu Kleplovi nevěděli!

Bohumil Klepl 6

Autor: ČTK, stars24.cz

1. dubna 2018 12:30

ůvodně chtěl být režisérem, ale nakonec vystudoval herectví. Své kvality zpočátku prokazoval hlavně v divadle, v současnosti je jedním z nejobsazovanějších televizních herců. Nejlepší herecká léta Bohumila Klepla, který 31. března oslavil šedesátiny, jsou spojena s érou v Divadle Na zábradlí, kde hrál mimo jiné v představení ruských klasiků. V posledních letech mu popularitu přineslo hlavně účinkování v seriálech.

Bohumil (Bob) Klepl se narodil v Moskvě Arménce původem z Tbilisi a českému posluchači moskevské strojní fakulty. V roce 1981 vystudoval herectví na DAMU a hereckou dráhu začal v divadle v Chebu. Poté hrál v Kolíně, v pražském Rokoku nebo v Divadle Komedie a v polovině 80. let také začal spolu s bratry Formany hrát loutkové divadlo. Největšího uznání se ale dočkal za role ve hrách ruských klasiků, které v 90. letech ztvárnil v Divadle Na zábradlí v režii Petra Lébla.

V televizi poprvé výrazně zaujal titulní rolí seriálu To jsem z toho Jelen, hrál také v seriálech Základka, Letiště, Místo v životě, Cirkus Bukowsky nebo Přístav. Od poloviny 90. let se také začal objevovat ve filmu, hrál například ve snímcích Báječná léta pod psa, Oběti a vrazi, Pupendo, Mazaný Filip, Účastníci zájezdu či Perfect Days. Klepl se také proslavil jako porotce v zábavné televizní show Hádej, kdo jsem.

V současnosti hraje především ve Studiu DVA. Diváci ho nyní mohou vidět v inscenacích Kutloch aneb I muži mají své dny, Poprask na laguně, Vysavač, Šíleně smutná princezna nebo Líbánky na Jadranu.

Díky loutkovému divadlu vystupoval na Divadelní pouti v Praze a pak projel s bratry Formanovými celý svět. V čechovovských postavách exceloval v Divadle Na zábradlí, rolemi v televizních seriálech se stal populární, aby se nakonec dostal ke komediím. Oblíbený herec Bohumil Klepl v pražském divadle Studio Dva účinkuje v šesti inscenacích, 31. března oslaví šedesátiny.

"Vystudoval jsem herectví na pražské DAMU. Protože nebyla práce, začal jsem se věnovat loutkovému divadlu. Působil jsem pak Na zábradlí u Petra Lébla, což považuji za své největší tvůrčí období. Teď jako voják ve výslužbě hraju dennodenně ve Studiu Dva, zásadním charakterním rolím se nevěnuji. Možná mě to ještě potká," řekl Klepl ČTK.

Před kamerou ztvárnil více než stovku rolí, často účinkoval v seriálech. Koncem dubna bude mít premiéru komedie Tomáše Svobody Dvě nevěsty a jedna svatba, kde se objeví tradičně vedle Evy Holubové. "Jsme už takoví filmoví a divadelní manželé. Po dlouhé době jsem ale vytvořil roli, ve které mě málokdo pozná. Budu připomínat něco mezi Mišíkem a Magorem Jirousem - to kvůli dlouhým vlasům. Zkrátka rockový chlapík, ctitel kapely Brutus," prozradil Klepl.

Je milovníkem muziky, doma má bicí, klávesy a sedm kytar včetně basovky. "Když se u mě sejde parta, zahrajeme si. Učil jsem se osm let na klavír a o rok méně na klasickou kytaru," uvedl.

S divadlem Studio Dva navázal spolupráci v roce 2008, kdy se Zuzanou Bydžovskou účinkoval ve hře Michaela Frayna a Petra Zelenky Herci. V současné době ho mohou diváci vidět jako pilota Helmuta v inscenaci Kutloch aneb I muži mají své dny, jako Fortunata v Poprasku na laguně, v one man show Vysavač, ve hře Smolíkovi a jejich podivuhodné dobrodružství, v muzikálu Šíleně smutná princezna a v Líbánkách na Jadranu.

"V přípravách na závěr příštího roku je Gogolův Revizor, kde se objevím vedle Evy Holubové, která to bude režírovat. Já budu odborným poradcem - už proto, že pocházím z bývalého Sovětského svazu, což většinou všichni vědí. Ztvárním roli Hejtmana. Na Zábradlí jsem hrál Chlestakova, kterým bude teď Kryštof Hádek - podle mě ideální představitel," uvedl herec původem Armén, který se narodil v Moskvě a žil v Gruzii.

Budoucí šedesátník se často zamýšlí nad sebou i druhými a zjišťuje, že se už příliš nezmění. Přiznává si svůj věk, i když má stále pocit, že DAMU skončil včera. "Zbytečně se ale někdy rozčiluju nad chováním jiných lidí. I u mě se ty vlastnosti budou zřejmě zhoršovat - určitá hypersenzitivita, nerozhodnost či stále větší strach ze všeho. Asi bych měl ubrat, netrpět za celej svět. Protože jak se nejen v Arménii říká, když nejde o život, jde o h....," vysvětlil.

Za štěstí považuje, že je v divadle obklopen mladými. I přesto se někdy přistihne, že se chová jako dědek. "A tak si vždycky řeknu: Zklidni se, Bohouši, to je tak daný, a ty jsi nerudnej starej pán," dodal.

Témata: Bohumil Klepl