Iveta Bartošová by zítra oslavila 55. narozeniny! Chtěla se vrátit na pódia, ale...

Iveta Bartošová 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. dubna 2021 20:17

Zpěvačka Iveta Bartošová, která se narodila 8. dubna 1966, patřila od konce 80. let k hvězdám české populární hudby, třikrát se stala zlatou slavicí, vystupovala v úspěšných muzikálech a zahrála si též ve filmu. Půvabná blondýna však ke konci života bojovala se závislostí na alkoholu, lécích i s nevyrovnaným soukromím. Bartošová se dvakrát vdala, ani jedno z manželství ale nebylo právě šťastné. Svůj život ukončila sama, krátce po 48. narozeninách skočila pod vlak .

Poslední roky před smrtí byla vděčným objektem bulvárních médií, která sledovala každý její krok. Bartošová sice chtěla navázat na kdysi úspěšnou kariéru, žádný z pokusů o comeback ale nevyšel a mnohem více než zpěv přitahovaly pozornost veřejnosti různé excesy. Nedlouho před smrtí se objevily znepokojující záběry kdysi půvabné zpěvačky. Mnozí jí dříve blízcí lidé hovořili o tom, že by měla zamířit do léčebny, ostatně jednou absolvovala ústavní léčbu ze závislosti na antidepresivech.

V hudební branži strávila Bartošová přes tři dekády, poprvé na sebe výrazně upozornila už v roce 1983 na soutěži Mladá píseň v Jihlavě. Než se vydala na sólovou dráhu, zpívala ve skupinách Balet a Kroky Františka Janečka. Do povědomí veřejnosti se zapsala v roce 1985 Knoflíky lásky, které nazpívala s Petrem Sepéšim a jehož se prodalo přes 200.000 kusů. Na jaře 1987 začala spolupracovat s producentem Ladislavem Štaidlem, který se stal i jejím životním partnerem a otcem syna Artura.

V první polovině 90. let tak dívka z Čeladné u Frýdku-Místku stála na vrcholu popularity. V letech 1990 a 1991 zvítězila ve Zlatém slavíkovi a navázala tak na své první vítězství z roku 1986. Natočila řadu hitů jako Málo mě zná, Víš lásko, Dva roky prázdnin, Dej mi ruku, Když láska schází, Útoč láskou, Tichá píseň nebo Rozvíjej se poupátko, prodala statisíce alb a její turné byla vyprodaná. Objevila se i ve filmech (Svatba upírů) či v televizních inscenacích.

Mezi velké hvězdy české populární hudby ale Bartošová patřila ještě koncem 90. let, hlavně díky muzikálům. V roce 1997 debutovala jako křehká Adriana v Draculovi, později hrála i v Monte Cristu, dalším opusu Karla Svobody. Zpívala také v Miss Saigon, v Bídnících, pohádkovém muzikálu na ledě Mrazík či v Johance z Arku, na Slovensku účinkovala v Pomádě. Úspěch mělo i album Ve jménu lásky (1998) s hity Léto či Tři oříšky, označené za comeback století.

Ve stejné době se ale také definitivně rozešla se Štaidlem, jedním z mála mužů, kteří zanechali výraznější stopu v jejím životě. Bartošová měla řadu partnerů - včetně Sepéšiho -, poprvé se ale provdala teprve v září 2008 za herce a neúspěšného filmového producenta Jiřího Pomeje. Manželství vydrželo pouhé dva roky, poté zpěvačka chodila s italským hrabětem Domenicem Martuccim, poslední zhruba tři roky života byl jejím partnerem podnikatel Josef Rychtář, kterého si vzala v roce 2013.

Témata: Iveta Bartošová