Šporcl se obořil na Zaorálka: Jako za Jakeše před rokem 1989, stydím se za vás!

Pavel Šporcl

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. dubna 2021 11:18

Divadla jsou zavřená, koncerty pro publikum jsou zakázané. Po roce epidemie je situace v kultuře prakticky stále stejná, a tak se za umělce rozhodl postavit houslista Pavel Šporcl. Toho šokoval střet s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem a jeho argumenty.

Pavel Šporcl před časem napsal členům vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) otevřený dopis, v němž označil stav kultury v Česku během pandemie za katastrofální. Nejprve se dočkal bezvýsledného jednání s předsedou vlády, nyní se tváří v tvář setkal také s ministrem kultury.

Společně byli hosty diskuzního pořadu 360° na stanici CNN Prima News. Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve vysílání mimo jiné prozradil, že houslista „čerpal půl milionu na streamování a dvě dotace pro OSVČ“. Hudebníka tím pořádně naštval.

Podle Šporcla ukázal ministr svůj způsob argumentace. „Vrátil jste se před rok 1989 do doby Miloše Jakeše a akorát vytahujete čísla. Moje agentura získala prostředky z řádně vyhlášeného grantu. Polovinu z nich jsme dali na streamování asi šedesáti koncertů,“ reagoval.

„Je pro mě nepřijatelné, aby ministr kultury, který má být vzorem pro naše děti, když už to není pan prezident, používal tyto potupné prostředky a někoho dehonestoval. Stydím se za to, že jste ministr kultury,“ dodal.

Témata: Pavel Šporcl