Zdeněk Svěrák dostal nejhezčí dárek k narozeninám: Nový film se synem i vnukem!

Den po svých narozeninách začal Zdeněk Svěrák natáčet film Betlémské světlo.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. března 2021 20:02

Den po svých narozeninách začal Zdeněk Svěrák natáčet film Betlémské světlo, ve kterém si zahraje hlavní roli. Režisér Jan Svěrák obsadil do dalších rolí Danielu Kolářovou, Terezu Rambu, Vojtěcha Kotka a Vladimíra Javorského.

„Film bude o hledání životní harmonie, o hranici mezi vyrovnaností a rezignací, a tohle těžké téma rozptylujeme humorem, stylizací a velkou nadsázkou,“ vysvětluje režisér Jan Svěrák. Scénář vychází z knižních bestsellerů Povídky a Nové povídky Zdeňka Svěráka a je vyprávěný jako příběh o spisovateli, jemuž do běžného života vstupují postavy z vlastních povídek.

„Hraju spisovatele Šejnohu“, prozradil autor předlohy Zdeněk Svěrák. „Ten člověk jako by mi vypadl z oka. Je jen o něco komičtější, než jsem já.“

O specifickou vizualitu filmu se postará držitel osmi Českých lvů a dalších pěti nominací – fenomenální kameraman Vladimír Smutný, který spolupracoval se Svěráky už na Koljovi před 25 lety a stejně tak oceňovaný architekt Jan Vlasák a kostýmní návrhářka Simona Rybáková. Střihu celého filmu se poprvé ujme pokračovatel rodinné tradice, syn režiséra a vnuk hlavního představitele, střihač František Svěrák.

Hlavní postavy ztvární kromě Zdeňka Svěráka Daniela Kolářová, Vojta Kotek a Tereza Ramba. V dalších rolích se diváci mohou těšit na Ondřeje Vetchého, dánskou herečku Patricii Schumann či Jitku Čvančarovou.  Snímek Betlémské světlo se bude natáčet od konce března do května především v Praze. Premiéru tvůrci plánují v dubnu roku 2022 a do kin jej uvede společnost Bioscop. Koproducentem filmu je Česká televize.

Témata: Svěrák Zdeněk (herec režisér) Jan Svěrák (režisér) filmy