Tomáš Klus do toho praštil! Tohle se Babišovi líbit nebude!

Tomáš Klus 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. března 2021 17:53

Tomáš Klus plánuje vydat dvě desky. První s politickým zaměřením v nejbližších dnech a druhou osobně laděnou ještě v letošním roce.

Klus se poprvé před třemi let v písni Nedá se nic dělat vyhranil proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Od té doby ho kritizuje opakovaně. "Zjistil jsem, že jsem pro Andreje Babiše napsal víc písní než pro Tamaru (manželku), asi mám fakt obsesi," řekl Klus v podcastu Mixtape.

Dohromady pro politicky motivovanou nahrávku s pracovním názvem Čau Česko vzniklo osm skladeb. "Nejsou teda všechny jen pro Andyho, je tam i jeden a půl písničky pro pana prezidenta, protože ten si taky zaslouží pozornost tohoto typu," podotkl Klus.

Na desce pracuje s producentem Jiřím Burianem, měla by znít podobně jako podzimní singl Lockdown doprovázený "antibabišovským" videoklipem. "A chtěl bych k emocím dostat i fakta. Ty by měl na desce suplovat Jarda Kmenta, kterého jsem poprosil, aby ke každé písni sepsal nějaký kontext. Takovou argumentační kapsičku," doplnil zpěvák. Investigativní novinář Kmenta je mimo jiné autorem knih Boss Babiš a Rudý Zeman.

Po vydání prvního alba začne Klus nahrávat osobněji laděnou desku, která bude bez politických písní. "Dopouštím se tam i nějaké sebereflexe," sdělil. "Bude hodně o vztazích, nejen milostných, ale i se sebou. Řeším tam i sám sebe a svoji pozici ve společnosti," dodal.

Klus se k dění ve společnosti vyjadřuje delší dobu. Zúčastnil několika demonstrací proti premiéru Babišovi a za nezávislost justice a vystoupil i na zřejmě největší demonstrací od roku 1989 na pražské Letné, kterou organizoval spolek Milion chvilek. Písničkář uvedl, že nebude hrát a vystupovat tam, kde organizátoři využijí peníze od premiéra Babiše, protože je podle jeho názoru "pro tuto společnost nebezpečný". Bojkot se týká i médií společnosti Mafra, kterou Babiš dříve vlastnil a poté převedl do svěřenského fondu.

Témata: Tomáš Klus