Královna Alžběta v Česku! Co tady dělala a s kým se setkala?

Královna Alžběta II. 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. března 2021 15:25

Před čtvrt stoletím zahájila třídenní státní návštěvu České republiky britská královna Alžběta II. a její manžel princ Philip. Byla to první oficiální návštěva britského panovníka v českých zemích. Hlavu Británie pozval do Česka tehdejší prezident Václav Havel a během návštěvy královna zavítala i do Brna.

Po příletu do Prahy předala tehdy sedmdesátiletá panovnice svému hostiteli, prezidentu Václavu Havlovi, Velkokříž britského Řádu Lázně, jedno z nejvyšších britských vyznamenání. Havel dekoroval královnu řádem Bílého lva první třídy s Řádovým řetězem, který přísluší jen hlavám států.

První pražskou pamětihodností, kterou si v úvodu návštěvy královna a vévoda z Edinburghu prohlédli, byl Karlův most. Královský pár se pozdravil s Pražany a návštěvníky hlavního města, kteří na tuto událost čekali již dlouhou dobu před jejich příchodem.

Vyvrcholením prvního dne návštěvy byla večeře na Pražském hradě, během které se v přípitku královna zmínila o Mnichovské dohodě jako o "jediném stínu", který česko-britské vztahy zatěžuje. Zajímavostí bylo, že hlavním chodem byla hovězí svíčková pečeně, která se servírovala v den, kdy česká vláda zakázala dovoz britského hovězího masa kvůli takzvané nemoci šílených krav.

Následující den se královna setkala s premiérem Václavem Klausem a předsedou Poslanecké sněmovny Milanem Uhdem a navštívila také Brno, kde jí rovněž vítaly davy nadšených lidí.

Poslední den návštěvy si prohlédla pražskou Staroměstskou radnici a Pražský hrad, seznámila se s prací české pobočky Britské rady a v Betlémské kapli se setkala s britskou komunitou v Praze. Osobně se také pozdravila s vdovami po českých letcích, kteří za 2. světové války sloužili v britském letectvu. Princ Philip se v uniformě důstojníka britského Královského letectva poklonil v Praze-Dejvicích památce československých letců.

Témata: Královna Alžběta II. Česká republika