Šporcl napsal Babišovi, upozornil na žalostný stav kultury: Do premiéra se pak pustil i ministr!

Pavel Šporcl

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. března 2021 19:19

Kultura v době koronavirové pandemie strádá, nekonají se koncerty, divadelní vystoupení ani výstavy. Není proto divu, že se konečně někdo ozval. Houslista Pavel Šporcl se obrátil rovnou na premiéra.

Houslový virtuos Pavel Šporcl napsal členům vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) otevřený dopis, v němž označil stav kultury v Česku během pandemie za katastrofální. „Kultura obecně přestala existovat,“ napsal slavný hudebník a stav věcí ilustroval známý rčením „po nás potopa“.

Kultura je podle něj na okraji zájmu kabinetu i prezidenta. „Ta seriózní kultura, která národ povznáší a obohacuje - to nejsou pseudocelebrity, které se ukazují na sociálních sítích a fotí na nějakých hezkých zahraničních plážích. Serózní kultura jsou muzikanti, zpěváci, herci, malíři, výtvarníci a další, kteří dennodenně dřou na svých výkonech, chtějí se udržet a zlepšit. I v časech pandemie,“ uvedl mimo jiné.

Premiér Babiš už reagoval, na twitteru prozradil, že Šporcla pozval na jednání. „Potkáme se ještě tento týden. Vážím si toho, že mi napsal, a myslím, že má pravdu s tím, že podpora našich umělců je nedostatečná,“ uvedl.

Bez reakce to nenechal ani úřadující ministr kultury. „To jsem rád, že jste se, pane premiére, začal o kulturu konečně zajímat. Vaše vyjádření chápu tak, že o peníze na kulturu na vládě už nebudu muset bojovat sám jako dosud,“ napsal Babišovi sociální demokrat Lubomír Zaorálek.

Témata: Pavel Šporcl Andrej Babiš Lubomír Zaorálek