Zemřela legendární zpěvačka Hana Hegerová (†89)!

Hana Hegerová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. března 2021 14:13 | Aktualizováno: 23. března 2021 14:34

Ve věku 89 let zemřela legendární zpěvačka Hana Hegerová, právem považovaná za první dámu českého šansonu. Proslavila ji především spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou. Poslední roky ji trápily zdravotní potíže.

Zprávu o jejím úmrtí přinesl server idnes.cz, podle jehož informací zemřela obklopena rodinou v pražské Nemocnici Na Homolce. Tam byla před měsícem hospitalizována kvůli zlomenině krčku.

Velká pěvecká kariéra Hany Hegerové započala již počátkem 50. let, prvního vrcholu pak dosáhla v přelomových letech 1967 a 1968, kdy hostovala v pařížské Olympii. Tehdy získala od kritiků označení Piaf z Prahy, které odkazovalo na legendární šansoniérku. 

V 70. letech zase pravidelně končila v první desítce ankety Zlatý slavík, jenže na přelomu tohoto desetiletí musela strávit půl roku ve vězení, když soud vyhodnotil jako zpronevěru, že si zanechala honorář, který jí na účet přišel omylem.

Hegerová spolupracovala s autorskou dvojicí Petr Hapka a Michal Horáček, na koncertech ji později doprovázel také klavírista Petr Malásek. Kariéru oficiálně ukončila před deseti lety.

Legendární zpěvačka je také držitelkou českých i slovenských státních vyznamenání. V roce 2013 byla navíc povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy za významné přispění k propagaci francouzského šansonu a francouzské kultury.

Témata: Hana Hegerová úmrtí