Martha Issová slaví kulatiny: Tomu se nechce věřit, je jí už...

Martha Issová 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

21. března 2021 9:41 | Aktualizováno: 22. března 2021 22:00

Herečku Marthu Issovou znají filmoví a televizní diváci z televizního filmu Dukla 61, z oceněného snímku Děti noci a ze seriálů Hop nebo trop či Dobrá čtvrť. Dcera herečky Lenky Termerové a filmového režiséra Morice Issy oslaví 22. března čtyřicetiny.

Issová začínala hrát v roce 2000 v pražském Divadle Na Fidlovačce. Z herecké konzervatoře ji v posledním ročníku vyloučili, studovala pak jazzový zpěv na Konzervatoři Jaroslava Ježka. V roce 2005 alternovala za Tatianu Vilhelmovou v roli Paminy v inscenaci Kouzelná flétna v Dejvickém divadle. Od následujícího roku se stala členkou souboru tohoto divadla a její první velkou rolí byla Otýlie v adaptaci dramatu Spřízněni volbou J. W. Goetha.

Ve filmu debutovala v roce 1999 v snímku Karla Kachyni Hanele. Za roli v Tajnostech režisérky Alice Nellis z roku 2007 byla nominována na Českého lva. Nellis ji obsadila i do pohádky Sedmero krkavců. Za roli Ofky ve filmu Děti noci (2008) získala na karlovarském filmovém festivalu Cenu za nejlepší ženský výkon.

Velkou pozornost vzbudil i dvoudílný televizní projekt Dukla 61 režiséra Davida Ondříčka, který pojednává o největší poválečné důlní katastrofě v tehdejším Československu. Při výbuchu a požáru v Dole Dukla v roce 1961 zemřelo 108 horníků. Film získal Českého lva jako nejlepší televizní film nebo minisérie a Issová, představitelka ženy, která při neštěstí ztratila manžela a nejstaršího syna, stejnou cenu dostala za mimořádný počin v oblasti audiovize. Role hornické matky přinesla Issové také nominaci v kategorii Nejlepší herečka na 59. ročníku Mezinárodního televizního festivalu v Monte Carlu.

Životním partnerem Issové je režisér David Ondříček, mají spolu dceru Františku. A její sestřenicí je herečka Klára Issová.

Témata: Martha Issová