Českem se šíří mohutná lavina! Hvězdám šoubyznysu bouchly nervy, novou hymnu cupují na kousky

Monika Absolonová změnila vizáž.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. března 2018 19:59 | Aktualizováno: 29. března 2018 22:37

e středu byla oficiálně představena nová verze české národní hymny. Úpravu inicioval Český olympijský výbor a práce se ujal skladatel Miloš Bok. Kontroverze vyvolaly návrhy už při tiskové konferenci, dvě ze zveřejněných variant jsou totiž pompéznější a majestátnější, než jsou lidé dnes zvyklí. Přítomní hudební publicisté či muzikologové je označili spíše za Bokovu skladbu na námět hymny než hymnu. A výhrady se ozývají i odjinud.

Z nové úpravy hymny někteří hudebníci nadšeni nejsou. „Nova verze hymny? Naprostá zbytečnost a hudební chaos,“ zděsil se známý houslista Pavel Šporcl.

„Co to je zase za výmysl s tou hymnou???????????? Bože, Ty to vidíš!“ nevěřícně na „novou“ hymnu zírá zpěvačka Monika Absolonová.

Nadšený z ní není ani nejmladší český poslanec Dominik Feri (TOP 09). „Pro ty co nemaj čas: nová verze hymny zní, jako když si tu starou pustíte dvakrát za sebou ve dvou oknech prohlížeče najednou,“ okomentoval nově představenou úpravu hymny na sociálních sítích.

Podle záměru iniciátorů by měla být hymna sebevědomější a vlastenečtější. Čeští sportovci jsou prý ve chvíli, kdy stojí na stupních vítězů, ochuzeni o čas své slávy, o který jsou hymny jiných zemí delší „Slyšel jsem novou verzi hymny. . . . *no tak já se zase vrátím k bronzům a čtvrtým místům. Fakt nebudu riskovat něco co zní jako puštěný pozpátku,“ vzkázal prostřednictvím sociálních sítích plavec Jan Povýšil, jeden z našich nejúspěšnějších handicapovaných reprezentantů.

Nadšena není ani sportovní redaktorka České televize Darina Vymětalíková. „Je to takový roztomilý paradox. Pokud místo skutečných záležitostí budeme řešit podružnosti jako je rozdíl délky hymny v sekundách, pak nám Čechům může být brzo ukradené,co budou hrát vítězům,neb česká hymna to stejně nebude,“ varuje před tím, aby debata o hymně nezastínila skutečné problémy.

„Myslím, že ta hymna dostala fakt na frak. Vlastně mě udivuje celé tohle sebevědomé kutilství na hymně ze strany sportovních funkcionářů. Co kdyby sportovci neodvozovali sebevědomí od hymny, ale od sebevědomějších výkonů?“ uvedl šéf reportážní publicistiky České televize Marek Wollner.

„Po nápadu naprosto zešílevšího předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala prodloužit naši hymnu o druhou sloku v aranžmá všeho (ne) schopného skladatele,dirigenta a aranžéra Miloše Boka, soudím,že jde o nejobludnější čin od založení Kroků Františka Janečka," rýpnul si hudební i filmový kritik a novinář Jan Rejžek. 

Témata: Monika Absolonová státní hymna Dominik Feri Pavel Šporcl Česká republika