"Neumřel na covid, že ne?" Celebrity jsou v šoku ze smrti kameramana Lebedy (†83)!

Monika Absolonová

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

15. března 2021 12:53

Známé české osobnosti truchlí nad smrtí kameramana Jiřího Lebedy (†83). Vzpomínky na něj přidaly například zpěvačka Monika Absolonová nebo herečka Eva Holubová. Jejich dojemná slova ocenila i rodina zesnulého kameramana!

Jak vás již server stars24.cz informoval, zemřel kameraman Jiří Lebeda. Proslavily ho například silvestrovské oslavy s legendárním komikem Vladimírem Menšíkem, na kontě má ale řadu dalších pořadů. Na zesnulého kameramana vzpomínají i ti, které Lebeda pravidelně natáčel.

Zpráva o smrti Lebedy zasáhla řadu těch, kteří s ním spolupracovali. „Já se bohužel dozvěděla smutnou zprávu, že odešel pan Jiří Lebeda. Že ho neznáte? Ale znáte! A moc dobře! Byl kameramanem od roku 1962 a natočil neuvěřitelný množství skvělejch věcí. Jen namátkou: všechny televizní Silvestry s panem Menšíkem, Televarieté, Byli jednou dva písaři, Hovory H, Píseň pro Rudolfa II., Bakaláře, mnoho koncertů Karla Gotta z Lucerny a vůbec mnoho koncertů... zkratka toho natočil moc a skvěle,“ připomíná na sociálních sítích zpěvačka Monika Absolonová, která s kameramanem nejednou spolupracovala.

Vzpomíná na něj jako na věčně se usmívajícího člověka. „Já jsem měla tu čest s panem Lebedou pracovat mnohokrát a díky Atletovi roku pravidelně. Vždycky jsem v něm měla pocit jistoty, že i když bych něco zmatlala jako moderátorka, tak aspoň u toho budu hezky vypadat. Zdenda Fencl, můj kamarád vizážista, říkával, ze bychom se všechny zpěvačky měly skládat panu Lebedovi na lázně, protože nás dělá nejhezčí. A měl pravdu,“ posteskla si zpěvačka.

Absolonovou jeho smrt zasáhla i proto, že s ním ještě nedávno mluvila. „Na konci roku 2020 jsme spolu mluvili po telefonu, nenapadlo by mě, že je to náš poslední rozhovor... Opravdu mě jeho odchod zasáhl. Milý pane Lebedo, děkuju Vám za vše, šťastný let do nebe. Dovolte mi projevit nejhlubší soustrast rodině, všem blízkým, spolupracovníkům. Mrzí mě to moc,“ dodala zdrcená zpěvačka.

Podobně na něj vzpomíná i herečka Eva Holubová, která s Lebedou mnohokrát spolupracovala. Například při natáčení inscenací Divadla Na Zábradlí. „ On byl úžasnej, většinou už byl v přenosovým voze nebo v kabině, odkud si všechno řídil, ale když ještě býval přímo za kamerou, nejednou jsme museli přetáčet, poněvadž se rozchechtal nahlas přímo do záběru a my herci jsme mu za to byli vděční, poněvadž on byl profík a když se neudržel a rozesmáli jsme ho, tak jsme věděli, že jsme dobří, a to herec ke svý práci potřebuje,“ přidala se se svými vzpomínkami

Jedna věc Holubovou ale trápí. „Moni, neumřel na kovid, že ne? Já ještě těžko vstřebávám přítele Honzu Vodnaňskýho... Tak Jiříček Lebeda umřel!!!???“ otázala se Absolonové. Na její otázku zareagovala vnučka zesnulého kameramana, která poděkovala za slova soustrasti a dodala, že její dědeček nezemřel na covid-19, ale na selhání srdce.

„Moc děkujeme za krásný příspěvek a vzpomínky. Pro dědečka jste byla výjimečná, vždy nadšeně hlásil, že jste volala. Dědeček neměl tolik úsměv na rtech, ale měl ho vždy v srdci. Bude nám tu chybět, ale určitě už vymýšlí se svými kolegy tam nahoře nějakou skvělou show,“ vzkázala Lebedova vnučka Lucie Monice Absolonové.

Témata: Jiří Lebeda Monika Absolonová Eva Holubová