Jan Hrušínský se diví: Babiš a Zeman jsou komunističtí mamlasové! Kdo je může volit?

Hrušínský, Jan

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

15. března 2021 20:45

Herec Jan Hrušínský přemýšlí nad tím, kdo vlastně volil a bude volit Andreje Babiše (ANO) či Miloše Zemana. Přiznává totiž, že moc nechápe, proč tito politici dostávají tolik hlasů, když mají Češi zkušenosti s desetiletími totality!

Jan Hrušínský se netají tím, že nesouhlasí s politikou prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše. Jak vás server stars24.cz informoval, nedávno vyčetl hlavě státu, že se nechala očkovat, přestože nepatří do skupin, pro které bylo zatím očkování spuštěno. Navíc jej kritizoval, že sám se nechal naočkovat vakcínou AstraZeneca, zatímco pro občany dojednal dodávku zatím neregistrovaných vakcín Sputnik V z Ruska.

Teď se Hrušínský pustil do premiéra a prezidenta kvůli jejich slovům o českém školství. „Prezident České republiky 2021: 'Vím ze své zkušenosti, paní moderátorko, že každý školák má radost, když se nemusí učit.' Předseda vlády České republiky 2021: 'Maturita není důležitá',“ cituje herec jejich nedávná vyjádření.

Připomíná ale také slova spisovatele Karla Čapka z roku 1938 o tom, že „selže-li vzdělanost, přihlásí se k životu barbarství a násilí“. „Následně tehdejší 'Parlamentní listy' uštvaly Čapka k smrti. Stejnou vinu měli i jejich anonymní čtenáři,“ tvrdí principál Divadla Na Jezerce.

Tím ale s citáty významných osobností nekončí. „Jak to o komunistech říkal hrdina protinacistického odboje - generál Fajtl? 'Co slovo, to lež. Co čin, to zločin.' Cožpak voliči těhle dvou komunistických mamlasů chtějí, aby se do budoucna stali blbci i ze všech ostatních Čechů? To už se asi nedá jinak vysvětlit,“ nevěřícně kroutí hlavou Hrušínský.

Pídí se především po tom, kdo Babišovi a Zemanovi dává ve volbách hlas. „Existuje nějaká seriózní studie, proč lidé volí tak neschopné vůdce? Z blbosti? Z nevědomosti? Kvůli krátkodobým výhodám? Z chamtivosti a vyčůranosti? Z nedostatečného vzdělání?“ zajímá ho.

Jak sám přiznává, ví o lidech, kteří jim hlas dali. „Znám asi tři lidi, kteří mají maturitu a přesto tyhle dva volili. Dokonce i jeden vysokoškolák. Tak mi to, milí Češi, prosím vás, vysvětlete. Já tomu nerozumím. Proč stále ještě čtvrtina národa preferuje populistické gangstery, desetina nácky a desetina současné sociální-komunisty? Jak je to po osmileté zkušenosti možné?“ diví se na facebooku.

Poukazuje také na historickou zkušenost Čechů. „Jak je to po padesáti letech totality ve 20. století možné? Jejich voličů je dohromady stále téměř 40%. Chtějí ti lidé, aby bylo hůř? Ještě hůř? Aby se sami měli hůř? Mám dojem, že slíbí-li Babiš svým voličům, že bude hůř, budou ho nadšeně volit. Že by nový volební slogan? Bude hůř,“ ironicky dodává Jan Hrušínský.

Témata: Jan Hrušínský Andrej Babiš Miloš Zeman