Češi chtějí natočit film o uprchlících! A stojí za ním...

Petr Klein Svoboda 5

Autor: Hrušková, stars24.cz

29. března 2018 18:33

Syn zesnulého skladatele Karla Svobody spolu s ženou Lucií chystají nový film. Téma se má týkat uprchlické krize. Ve snímku chce poukázat na rozdíly evropské a muslimské kultury. Scénář filmu Jako v ráji, dostal cenu z loňské soutěže Filmové nadace, přesto mu bylo řečeno, že film může vyvolat negativní emoce. Navzdory tomu se Petr nenechává odradit a udělá všechno proto, aby film zrealizoval.

Petr Svoboda chce natočit film s názvem "Jako v ráji". Podle něj je potřeba poukázat na střet naprosto rozdílných kultur, dříve než bude pozdě. Režisér si myslí, že pokud lidi nebudou podnikat potřebné kroky teď, bude situace časem natolik vážná, že bude neřešitelná. Je si však vědom toho, že to může nést i svá rizika, ovšem v České republice není situace, podle jeho slov, prozatím tak vážná, aby musel být pod dozorem ochranky nebo policie.

Film rozhodně není nízkorozpočtový. Jeho předběžná kalkulace dosahuje částky 74 milionů korun. Natáčet by se měl v šesti zemích a jedenácti jazycích. Svoboda se tedy obrátil na Státní fond české kinematografie, ale nesetkal se s pozitivní reakcí. Důvodem zamítnutí, bylo právě téma filmu, které je velmi citlivé.

„Při grantových řízeních jsme se setkali s hrubým nepochopením. Viděli jsme, jak dva hlavní představitelé Rady SFK dokážou hodit do jednoho pytle své spoluobčany a nazvat je hlupáky, a zároveň jim nečiní problém obhajovat anonymní masu proudící z Afriky. Později byly vysloveny výhrůžky typu: S tímhle scénářem nemáte šanci na státní podporu, jedině když přepíšete scénář na pozitivní. Myšleno, jak hladká to bude integrace,“ uvedl deníku Expres Petr Svoboda.

Není stejného názoru a myslí si opak. „V porovnání se západní Evropou zde samozřejmě velké muslimské komunity nejsou. To ale neznamená, že zde islám není, a ani to neznamená, že se navzájem jako lidé neovlivňujeme a že se naše příběhy nesplétají. Naopak, při bližším pátrání zjistíte, že se naše komunity ovlivňují a má to následky v životech skutečných lidí. Jistě, z globálního pohledu se problém islámu ve střední Evropě dokonce může zdát virtuální, uměle vytvořený zájmovými skupinami. Ale na druhou stranu si musíte uvědomit, že pokud by naše politické nastavení bylo jiné, tak se počet obyvatel praktikujících islám v ČR může radikálně změnit,“ dodal.

Svoboda dále uvedl, že jeho film nepředkládá negativní postoj, ale realistický. Ukázat lidem, jaká situace může nastat. Jeho film navíc ukazuje spíše to, že jsou muslimové normální lidé jako my, rozdíl je ve způsobu života, který není slučitelný s životním stylem evropanů. O svoji rodinu se zatím nebojí. „V Česku zatím situace není taková, abyste museli být pod ochrankou 24 hodin denně, jako jsou například redaktoři Charlie Hebdo. Ovšem je asi bez diskusí, že pokud islámská komunita v našich zemích vzroste, svoboda slova se sníží v přímé úměře,“ prozradil Svoboda. 

Témata: Petr Klein Svoboda